Prozračan stan od 36 kvadrata: skrivenim krevetom oslobodio se prostor potreban za kretanje

Jednosobni stanovi sve češće se tijekom adaptacije pretvaraju u dvosobne, s odvojenim dijelom za spavanje. No, vlasnik ovoga stana htio je je obnoviti prostor i pretvoriti ga u open space.

 


Arhitekti iz studija Kuperdesign potpisuju novi izgled adaptiranog jednosobnog stana površine 36 četvornih metara koji je opremljen kao dvosobni, odnosno ima dodatni ležaj skriven u ormaru.

Foto: Javier Picerno

Prije adaptacije ovaj stan je ima odvojenu kuhinju, no vlasnik je sve želio povezati u jednu prostoriju kako zidovi ne bi stvarali dojam malog prostora. Ovako, prirodna svjetlost bolje cirkulira prostorom te on izgleda znatno većim.

 

Foto: Javier Picerno

Za dojam veće površine korišten je najmještaj svijetlih tonova, a svijetlo plava odnosno tirkizna osvježava prostor i čini ga profinjenim i vedrim.

Foto: Javier Picerno

U velikoj i jedinoj prostoriji, pored kupaonice, nalazi se kuhinja u obliku slova L, mali blagovaonski stol koji se naslanja na velike ormare koji su pak povezani s kuhinjskim ormarićima – nastavljaju se na njih. Na suprotnom zidu od kuhinje i blagovanja nalazi se dvosjed s policom za knjige te ormar iza kojeg je skriven krevet.

Foto: Javier Picerno

Zidni krevet se po potrebi razvlači u standardni ležaj s madracem, a kada se sklopi postaje ormar koji zauzima vrlo malo prostora. On je, kao i ostatak namještaja u prostoru rađen po mjeri, što je omogućilo da svaki centimetar bude pametno i funkcionalno iskorišten. Tako se ujedno i središnja površina maksimalno oslobodila te se lako kretati njome.

Foto: Javier Picerno

 

Komentari