MODERNI BOHO DOM: topla i prozračna kuća za mladu tročlanu obitelj

Interijeri inspirirani bohom veliki su trend u uređenju, a naročito elementi od ratana i španjolske trske. Pogledajte kako to izgleda u jednom obiteljskom domu, katnici od 150 četvornih metara

 

 


Boho je na velika vrata ušao opet u interijere! Sve češće možemo vidjeti stvari od prirodnih tkanina, etno dekoracije i uzorke, tople zemljane tonove, kao i elemente od pletenine – bilo da je riječ o pletenim dekicama ili pak košarama, tepisima, lusterima ili tabureima od ratana ili trske.

Boho je donio i tzv. španjolsku trsku koju odlikuje gusta mrežica, prisutna uglavnom na dijelovima namještaja – primjerice, frontama ormara i komoda ili pak na naslonu i sjedalu stolica i fotelja. Pravi trend su španjolska trska u kombinaciji s crnim drvetom koji joj daje poseban karakter i koja priziva britanski kolonijalni stil.

Foto: Marcin Grabowiecki

Kako to funkcionira u suvremenim interijerima, koje boho kombiniraju s drugim stilovima, poput skandinavskogm klasike i drugih, možete se uvjeriti na primjeru kuće od 150 četvornih metara u Krakowu. Riječ je nedavno adaptiranoj katnici čiji projekt uređenja potpisuje poljski Shoko Studio.

Foto: Marcin Grabowiecki

U prizemlju se nalazi dnevni prostor izduženog oblika podijeljen na kuhinju, blagovaonicu te dnevni boravak iz kojih se ulazi u radnu sobu. U prizemlju se nalazi još i gostinjski toalet te mali vešeraj u kojem su perilica i sušilica rublja, sudoper za ručno pranje rublja te ormarići i police za pohranu detergenta te prljavog i čistog rublja.

Ovo je i mjesto za odlaganje uređaja poput usisavača, metle te glačala i daske za glačanje.

Foto: Marcin Grabowiecki

Usko stepenište iz ulaznog prostora vodi na prvi kat odnosno visoko potkrovlje na kojem se nalaze tri spavaće sobe, od kojih se trenutno koriste dvije – jedna roditeljska i jedna dječja. Budući da je kat pod kosim krovom i ima krovne prozore, spavaonice imaju dodatni šarm, kao i dvije kupaonice, od kojih je jedna povezana s roditeljskom sobom.

 

Foto: Marcin Grabowiecki

Vlasnici su htjeli da dašak Brooklyna, poznatog newyorškog kvarta, bude prisutan u njihovom novom domu. Otuda dugi crni prozori koji su zahtjevali proširenje postojećih vanjskih otvora te kuhinja u klasičnom stilu, s ukrasnim lajsnama na frontama, metro i mozaik pločice u kupaonicama kao i zidovi obloženi drvenim panelima s ukrasnim lajsnama.

Foto: Marcin Grabowiecki

Dominantni svijetli bež tonovi prisutni na podovima, namještaju, tekstilnim dekorima i pletenim visilicama dali su prostoru prozračnost i mekoću te potrebnu toplinu te spriječili stvaranje sterilnog dojma koje znaju stvoriti bijela i siva, također vrlo zastupljene u prostoru.

Foto: Marcin Grabowiecki

 

Komentari