MODERNA IDILA U POTKROVLJU: nepravilan tlocrt postao je prednost u stvaranju originalnog prostora

Život u potkrovlju san je mnogih, no prostore na ovoj poziciji nije lako pronaći. Pored toga, uređenje može biti pravi problem, jer su interijeri s kosim krovom vrlo često nepravilnog tlocrta

 


Potkrovlja nije lako urediti jer je riječ o spuštenim krovovima koji zahtijevaju često namještaj po mjeri i pristajanje na različite kompromise. Isto tako, ovakav prostor prati često i nedostatak prirodnog svjetla kao i nedostatak kvadrata, pa treba pomno planirati prostor i smisliti trikove koji bi dali iluziju prostornosti i dovukle svjetlost u unutrašnjost.

Pored toga, muku nam zna zadavati i nepravilan tlocrt s kosim zidovima, neobičnim kutovima ili pak nišama unutar prostora. To proizlaui i iz činjenice da mnoga potkrovlja prvotno nisu bila namijenjena za stanovanje, nego kao tavanski prostor za skladištenje. Pogledajte kako je ovaj jednosoban stan od 47 kvadrata riješio takve probleme!


Nedostatci pretvoreni u vrline

Stan netipičnog tlocrta ima određeni šarm koji je na koncu prevagnuo da ga vlasnici kupe. Uz savjete dizajnera oni su iskoristili njegovu neobičnu arhitekturu stvarajući praktične zone bez pregrada. Tako se, osim kupaonice, stan sastoji od jedne sobe, iako bi prema kvadraturi mogle u prostor stati i zasebna spavaća soba.

Niše unutar prostora su iskorištene za sadržaje poput prostora za spavanje, kuhinju te garderobni prostor, dok je dio kod ulaza namijenjen ormarima i kupaonici. Smještanjem kreveta u udubinu kod kamina stvorio se dojam privatnosti.

 

 


Prozori bez zavjesa

Kako su prostori smješteni u jedan dio stana, vlasnici su odlučili ne stavljati zavjese, kao ni sjenila kojima bi smanjio dotok prirodne svjetlosti u interijer. Ovako dolazi do izražaja ljepota krovnih prozora, prostor izgleda prozračnije a nepostojanje zavjesa, budući da riječ o zadnjem katu i da su susjedne zgrade niže, ne ugrožava potrebu za privatnošću.

 

Foto: Alvhem

Rasvjetnim tijelima podignut je prostor

Prostori u potkrovlju, naročito na mjestima gdje su kosine, veliki su izazov za postavljanje rasvjete. Bitno je pronaći, ako je moguće, mjesta koja imaju ravan strop ili primjerice grede, te na njih staviti rasvjetu. Ako je riječ o visokom potkrovlju, visilice su super rješenja jer podižu prostor ali i naglašavaju kosine te ih čine atraktivnijima. Stoga su vlasnici uložili u rasvjetu i to im se itekako isplatilo!

 

Foto: Alvhem

Otvaranje kuhinje prema ostatku prostora

Kuhinjski prostor također je mogao biti zatvoren, no vlasnici su se odlučili da on bude otvoren prema ostatku stana. Jer, netipični interijeri vole otvorene prostore. Ovako, kuhinja je uvučena u nišu pa se stvara vizualno dojam odvojene zone.

Odabrali su kombinaciju bijele i drvenog dekora koji ne zagušuje prostor, a donosi toplinu i atmosferu doma. Mini otok je iskorišten kao radna ploča i prostor za kuhanje te konzumaciju brzih obroka.

Foto: Alvhem

 

Komentari