MOĆNIH 38 KVADRATA: oduševljeni smo konceptom kutka za spavanje

Što je manja površina interijera, to uređenje zahtjeva više pažnje i iskustva. No, dizajneri to uvijek shvaćaju i kao profesionalni izazov, gdje do izražaja dolazi više i njihova kreativnost.

 


Arhitektice Julija Schmidt i Aleksandra Taranova stoje iza zanimljivog projekta uređenja malog stana od 38 kvadrata. Riječ je o jednosobnom stanu koji je novi vlasnik želio podijeliti u zone te imati zaseban dio za spavanje. To je bio glavni zahtjev koji je stavio pred arhitektice, a drugi je bio da bude zastupljena zelena boja.

Za ljubitelje malih stanova i zelene boje, ovaj je stan, kada pogledamo konačan rezultat, pun pogodak! Također, bit će i velika inspiracija za one koji u postojeći dnevni prostor žele ugurati i zaseban dio za spavanje.

Kako bi kreirali kutak za spavanje koji je uvučen u nišu bilo je potrebno premjestiti radijator na drugi zid čime se oslobodio prostor za police za knjige. Posebnost ovoga kutka jest što je ugrađeni ležaj podignut na podest te se ispod njega nalaze ladice za skladištenje. Bočna strana kreveta, prema kupaonici, također je iskorištena za ladice. Na taj zid stavljen je i prozor kako bi kupaonica dobila dnevnu svjetlost. Retro radio pored kreveta služi kao noćni ormarić.

Foto: Mihail Loskutov

Ostatak prostora čine hodnik s dva ugradbena ormara, kupaonica i dnevni boravak s kuhinjom u čijem je sklopu i dio za spavanje. Kako bi se prostori zonirali i vizualno odvojili, korištene su boje i drugi elementi – u dnevnom boravku je spušteni strop, a u spavaćem je to zelena boja.

Foto: Mihail Loskutov

Kako vlasnik ne boravi puno za štednjakom, kuhinja je mala, a za blagovanje je stavljen zeleni šank sa zelenim stolicama. Iako tamne nijanse nisu preporučljive za male prostore, smaragdno zelena ovdje izvrsno funkcionira i odaje dojam svježine, povezanosti s prirodom te unosi veliku dozu mira.

Foto: Mihail Loskutov
Komentari