Mali dvosobni stan od 40 kvadrata: adaptacija je donijela još jednu prostoriju i prekrasne nijanse plave

Jednosobni stan od 40 četvornih metara nakon adaptacije je postao dvosobni. Velika kuhinja smanjila se na malu nišu, a ostatak prostorije pretvoren je u spavaonicu, dok je ostava pretvorena u garderobu

 

 

 

Kvadratura od 40 četvornih metara nekoć je bila standard za jednosobne stanove, a danas su takvi stanovi mahom dvosobni, sa zasebnom spavaonicom. Upravo to su htjeli postići novi vlasnici ovog stana te su angažirali dizajnericu interijera Irinu Nosovu. Za pretvaranje jednosobnog u dvosobni stan bilo je potrebno izmijeniti tlocrtni plan te temeljito renovirati cijeli prostor. Adaptacijom je prostor organiziran na posve drugačiji način, neke prostorije postale su manje, a stvorena je i jedna nova.


POSTOJEĆI I IZMIJENJENI TLOCRT:

U postojećem rasporedu postojala je samo jedna velika i uska, centralna soba koja je bila i dnevni boravak i spavaća soba s izravnim otvorom prema kuhinji. Dodatni problem je bio i to što se sofa u boravku koristila kao ležaj za spavanje.

Ostatak stana činili su velika kuhinja, ulazni prostor, ostava i kupaonica. Prema novom projektu, bilo je potrebno postići veću razinu funkcionalnosti te dobiti dodatnu prostoriju za spavanje.

 


PRIJE:

Foto: Irina Nosova

Velika kuhinja je smanjena i u njoj je napravljena mala spavaća soba, a preostali dio kuhinje sada pripada dnevnom boravku. U prostoru niše je smještena mala kuhinja koja posve zadovoljava potrebe vlasnika. U jednom kutu dnevnog boravka je prostor za blagovanje koji je prije bio u kuhinji, a u ostatku se nalazi sofa i stolić za opuštanje i odmor.


 

POSLIJE:

Foto: Olga Šangina

Kako je hodnik, kao i kuhinja, bio prilično velik, tako se dio kuhinje proširio na njega. Isto se dogodilo i s ostavom, koja je proširena na račun dnevnog boravka. Kupaonica je također dobila na kvadraturi kako bi u nju stala i perilica rublja.

Foto: Olga Šangina

Adaptacijom je prostor postao svjetliji i bolje organiziran, prilagođeniji načinu života vlasnika te napokon s velikom dozom estetike. Boje, teksture i namještaj, inspirirani skandinavskim i rustikalnim stilom posve su usklađeni. Prevladavaju svijetle neutralne nijanse u kombinaciji s drvetom, smeđom te nekoliko nijansi plave, koje su donijele profinjenu i umirujuću atmosferu.

 

Izvor: Adela Parvu

Komentari