KAMENA KUĆA U IMOTSKOM: fotografkinja Marina Rendulić osmislila je novi izgled obiteljske kuće

Fotografkinja i foodstilistica koja se bavi i uređenjem interijera, Marina Rendulić, obnovila je staru kamenu kuću iz 1924. svojih roditelja koja se nalazi u centru Imotskog.

 


Imotska krajina, kako sam grad Imotski, tako i okolna sela i općine postaju sve zanimljiviji turistima. Traže se apartmani za najam u gradu kao i vile s bazenima u okolnim mjestima u kojima vlada mir i tišina.

Obitelj Marine Rendulić, fotografkinje, food stilistice i dizajnerice interijera željela je obnoviti staru kamenu kuću iz 1924., površine 350 kvadrata, ali za svoje potrebe. Bila bi to oaza za odmor cijele obitelji, s tendencijom preseljenja.

Foto: @marinarendulic

Kuća kao točka okupljanja cijele obitelji

“Moja obitelj je iz Imotskog i ovo je nekako bio logičan slijed da roditelji naprave našu obiteljsku kuću u koju će se jednog dana sigurna sam, roditelji i preseliti. Zahvalna sam roditeljima jer su mi vjerovali i dopustili da svoje ideje pretvorim u stvarni prostor koji će biti točka okupljanja cijele obitelji, ukupno tri generacije. Znali su koliko mi je bitno pretočiti nečije životne navike i energiju te prostor podrediti osobama”, objašnjava Marina Rendulić.

Foto: @marinarendulic

Kuća zatečena u lošem stanju

“Roditelji, brat, suprug i ja imamo različite poslove a svima nam je zajednički ubrzan i stresan tempo života, zato nam je ideja ovakvog mjesta za bijeg od svakodnevice svima savršeno sjela””, dodaje Marina.

Kuća iz 1924. bila u vrlo lošem stanju ali je očito imala ono nešto da su njezini roditelji odlučili kupiti je. A Marini je uređivanje bila čast, ali i veliki izazov.

Foto: @marinarendulic

Starogradnja ima karakter

“Imali su divnu viziju i ideju te kuće kao mjesta u rodnom kraju u kojem ćemo se svi okupljati i provoditi vrijeme skupa. Takve projekte najviše volim, jer starogradnje imaju jako puno karaktera kojeg volim izvući na površinu te pokazati da vrlo često to ružno pače je zapravo najljepši labud. Neke detalje i karakter daju jedino povijest i vrijeme, i koliko god sam obožavatelj moderne novogradnje, starogradnja ima ono nešto od čega nikad ne bježim te mi postavlja svaki put novi izazov”, otkriva Marina.

Foto: @marinarendulic

Cilj uređenja: biti ono što jesi u svom prostoru

Prije nego se posvetila primjenjenoj umjetnosti – fotografiji, stajlingu i dizajnu Marina je godinama radila u marketingu jedne korporacije. Odlučila je okrenuti novi list i baviti se onim što voli.

“Osoba sam koja živi za detalje i lijepo pa sam se educirala za fotografa, i radim kao stilist interijera i hrane a ujedno i fotografiram. U samo uređenje kuće sam se upustila jer sam radila nekoliko projekata redizajna interijera, međutim, najviše uživam u tome da s klijentima razgovaram o načinu na koji žive i kako da im pomognem da organiziraju i urede svoj prostor. Volim razmišljati van okvira i veliki fokus stavljam na to da klijenti sa mnom pronađu sebe kako bi mogli biti ono što jesu u svom prostoru. To je ono što mene u potpunosti ispunjava”, ističe Marina.

Foto: @marinarendulic

Opsežna adaptacija

Renovacija Marinine obiteljske kuće u Imotskom bila je doista opsežna. Jedino što je ostalo su kameni zidovi koji su podvrgnuti pjeskarenju kako bi dobili novi izgled i svježinu. Sve ostalo – instalacije, podne i zidne obloge, krovište, namještaj, kupaonica i kuhinja su novi.

U tome su Marini velika podrška i pomoć bili roditelji.

“Roditelji su imali puno povjerenje i prepustili su se. Moja mama je osoba od koje sam naslijedila ljubav prema estetici i tako da mi je sigurno puno pomogla. Njezina želja je bila venecijanski pod i od tuda smo krenule. Tata je tu bio osoba s kojom sam definirala strukturu kuće i jako puno mi je pomagao oko toga”, otkriva Marina.

Foto: @marinarendulic

Dvorište na dvije etaže

Kuća površine 350 kvadrata se sastoji od prizemlja te dva kata. Iz prizemlja i s prvog kata je moguće izaći u dvorište tako da su ta dva vanjska prostora povezana stepenicama što donosi veću praktičnost i funkcionalnost. U prizemlju kuće nalazi se studio sa zasebnim ulazom te konoba koja je mjesto za druženje budući da ima kolekciju vina i veliki stol te izlaz na dvorište. Ovaj dio kuće je još uvijek u fazi izrade. Na prvom katu kuće nalaze se dnevni boravak i kuhinja koji imaju izlaz na dvorište s bazenom, dok su na drugom katu spavaće sobe, lounge dio te terasa od 50 kvadrata.

“Dvorište na dvije etaže je ono što me očaralo kod ove kuće”, otkriva Marina.

Foto: @marinarendulic

 

Stvoren je vrlo atraktivan interijer, koji je tako uređen da funkcionira kao ljetni dom, vikendica ali i kuća za stalan boravak. Stilski, to je susret starog i novog, unutar kamene ‘konstrukcije’ stvoren je interijer koji kombinira modernizam i tradiciju.

Foto: @marinarendulic

Mama kao inspiracija u uređenju

“Inspiracija u uređenju je bila moja mama. Željela sam da kuća ispriča sve ono što je ona,  što je na samom kraju i tako ispalo – jedna tradicionalna kuća s pomaknutim stilom elegancije, modernog i svevremenskog”, zaključuje Marina Rendulić.

 

Foto: @marinarendulic
Komentari