Dvoetažni stan s karakterom i neobičnim rasporedom: elegancija, toplina i ugoda na jednom mjestu

Dvoetažni stan nalazi se na posljednje dvije etaže stare stambene zgrade u Oslu. Koncept je pomalo neuobičajen – dio dnevne zone nalazi se na prvoj etaži, a drugi dio u potkrovlju. Pored boravka, blagovanja i kuhinje, stan ima i dvije sobe, od kojih pažnju plijeni ona odvojena staklenom pregradom

 

 

Na prvo gledanje lako se zaljubiti u ovaj dvoetažni stan u glavnom gradu Norveške, Oslu, no teško ga je okarakterizirati u stilskom smislu, kao i “usvojiti” njegov koncept. Potrebno je nekoliko “šetnji” da bi se stvorio dojam o stilu, izgledu, dojmu koji ostavlja, ali i rasporedu prostorija. Jer, on je pomalo neuobičajen. Suvremeni stil stanovanja podrazumijeva otvoreni prostor socijalne zone, što u ovom interijeru nije slučaj.

 

Na donjoj etaži nalazi se, pored kupaonice, toaleta i spavaće sobe, velika kuhinja s blagovanjem, a ostatak dnevne zone nalazi se na gornjoj etaži, u potkrovlju. Do nje vode stepenice i ona je otvoreni prostor s radnim kutkom te se iz nje odlazi u mini vešeraj te drugu spavaću sobu, koja je od boravka odijeljena staklenim vratima, kako bi dobila više prirodnog svjetla.

Vlasnicima se gornja etaža činila znatno atraktivnijom za dnevni boravak, s obzirom na kosine i stropne grede, a pored toga ima i više kvadrata, što je bitno za ovakav prostor. Osim toga, dnevni boravak u potkrovlju ima još jedan adut: izlazak na šarmantni mini balkon.

S druge pak strane, nisu se željeli odreći velike kuhinje u donjoj etaži, koja bi preseljenjem u potkrovlje dobila znatno manje kvadrata i prirodne svjetlosti. Stoga im se ovakva podjela prostora činila optimalnom, a prostor maksimalno iskorišten i prilagođen njihovim potrebama.

Foto: Finn.no

Interijer očarava svojim stilom, koji je kombinacija skandinavskog i industrijskog dizajna te klasike, koja je najprisutnija u spavaćim sobama. Želja vlasnika je bila da njihov dom uistinu ima karakter, koji je u kombinaciju stilova, ostvaren i dodavanjem elemenata koji će mu dati osobnost – dekorativnih i funkcionalnih detalja poput rasvjete, umjetničkih slika, fotografija, skulptura, tegli s cvijećem…

Foto: Finn.no

Tamni tonovi, prirodne tkanine te opeka na zidovima i stropne grede unijeli su, pored originalnosti i toplinu, a ono što plijeni pažnju svakako su staklena vrata spavaće sobe u potkrovlju.

Komentari