Prvi zajednički stan mladoga para: uređenje s ograničenim budžetom i vremenom trajanja

U opremanju našeg životnog prostora nekada su nam najveće prepreke ograničeno vrijeme koje imamo na raspolaganju te budžet. Na primjeru opremanja dvosobnog stana za mladi par studio Mirjane Mikulec uz pomoć Lesnine je to uspješno prevladao.

 


Stan u novogradnji, površine nešto veće od 50 kvadrata prva je nekretnina mladog bračnog para. Namještanje zajedničkog životnog prostora bio je veliki pothvat za tako mlade ljude – kako financijski, tako i zbog činjenice da nisu imali puno vremena prije useljenja za namještanje. Kako bi sve uspješno ostvarili i imali prostor koji će biti funkcionalan i u kojem će uživati angažirali su studio Mirjane Mikulec.

Dizajnerica im je sa svojim timom pomogla u tome kao i da u što kraćem roku sa zadanim budžetom složiti dnevni prostor koji čini kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak od 26 kvadrata, te jednu spavaću sobu od 12 m2. Ostatak stana opremat će korak po korak kako bude bilo moguće, bitno je bilo osposobiti osnovni dio kako bi se mogli useliti.

ŽELJE VLASNIKA

Zadani budžet koji je studio imao na raspolaganju iznosio je 8.000 eura. Vlasnici su željeli moderan dom, a njihovi specifični zahtjevi odnosili su se na kutnu garnituru i plavu boju koja bi se provlačila kroz cijeli interijer.

S tim informacijama krenulo se u izradu idejnog rješenja prostora i rasporeda elemenata te posjet Lesnini XXXL gdje je dizajnerica odabrala apsolutno sve komade namještaja, od kutne garniture do detalja koji su bili na raspolaganju te skratili vrijeme čekanja.

Idejno rješenje

Nježne i blage, umirujuće nijanse plave su dominantni akcenti u svim prostorijama, kao i crna koja se provlači kroz detalje. Sive i bež nijanse kombinirane su s plavom i crnom, ovisno o prostoriji.

Kutna garnitura Figaro; Niska komoda; Set stolića Toni; Tepih / Foto: Marko Cindrić

KUTNA GARNITURA: KRALJICA DNEVNOG BORAVKA

U dnevnom boravku siva kutna garnitura s mogućnošću razvlačenja u dodatni ležaj kombinirana je s komadnim namještajem iz Lesnine u crnoj koju čine tri mala klub stolića i jednostavna komoda ispod TV-a koja je i izvrstan element za pohranu stvari.

Priča u dnevnom boravku zaokružena je modernim, pomalo minimalističkim crnim lusterom zaobljenih linija kao protuteža iscrtanim kvadratnim oblicima na zidovima.

Rasvjeta; Ukrasni jastučići; Deka / Foto: Marko Cindrić

OKRUGLI STOL ZA MALU BLAGOVAONICU

Blagovaonski dio nastavlja se na dnevni boravak i zbog male površine nije postojala mogućnost smještanja stola velikih dimenzija. Klijenti su se odlučili za stol okruglog oblika i to drveni u crnoj varijanti, s elegantnim zlatnim dodacima ispod vodoravne plohe stola. Okrugli stol idealan je za male prostore kao što je ovaj.

Blagovaonski stol Stype / Foto: Marko Cindrić

Kako bi se ostalo unutar budžeta i kako bi se kombinirale različite teksture i materijali s ciljem da se dobije dinamika u prostoru, odluka je pala na kombinaciju dva tipa stolaca – crnih jednostavnih i malo raskošnijih i udobnijih tapeciranih koji funkcioniraju i kao fotelje.

Stolica Moon (crna); Stolica Monica (tapecirana) /Foto: Marko Cindrić

BLOK KUHINJA ZANIMLJIVIH FRONTI

Kuhinja je jednostavna linijska, ali sasvim funkcionalna, sa svim potrebnim sadržajima. Kako se ne bi prekoračio planirani budžet, dizajnerica se odlučila za gotovu blok kuhinju.

Iako nije idealno ‘sjedala’ u postojeće dimenzije, materijalima i bojama postignuta je skladna cjelina te je ostavljena mogućnost vlasnicima da je u budućnosti nadograde i dobiju prostran i funkcionalan kuhinjski prostor.

Blok kuhinja Aurora 360 / Foto: Marko Cindrić

Prije nego je kuhinja stigla i bila montirana, zid na kojem se nalazi je obojen u crnu koja izvrsno funkcionira sa zanimljivim dekorom fronti. Crne suvremene ručkice lijepo su naglasile fronte. Unatoč činjenici da je riječ o manjoj kuhinji, dobrim rasporedom elemenata ima dovoljno radne površine.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

UDOBAN I ELEGANTAN KREVET ZA SPAVAĆU SOBU

Spavaća soba zauzima 12 kvadrata i raspored je idealan da u njega stane sve što je potrebno u jednoj spavaćoj sobi. Pozicije namještaja u velikoj su mjeri već bile definirane s obzirom na položaj prozora i ulaznih vrata.

Odstupanje s bojama napravljeno je utoliko što je siva boja zamijenjena s bež i usklađena je s bojom odabranog kreveta.

BOXSPRING KREVET PLURA PLUS; TKANI TEPIH CASTELLO / Foto: Marko Cindrić

Tapecirano uzglavlje kreveta donijelo je dozu luksuza, ali i mekoću i ugodu u prostor, te dodatnu praktičnu funkciju kreveta da naslonjeni na uzglavlje vlasnici mogu gledati TV ili čitati. Uz krevet najefektniji stilski element je mali noćni ormarić te dvije boje na zidu – umirujuće i elegantne tonove bež i svijetloplave.

Odabran je tepih umjesto staza, koji jednim dijelom ide i ispod ležaja, što je jedan od novijih trendova u uređenju spavaće sobe.

Pomoćni stolić (kao noćni ormarić)/ Foto: Marko Cindrić

 


PROMO

Komentari