PROTIV VRUĆINA: 6 jednostavnih načina da rashladite svoj dom u ljetnim mjesecima

Stigle su velike vrućine koje će potrajati. Pronašli smo provjerene načine koji će vam pomoći da u vašem domu dostojanstveno preživite ljetne vrućine i što ugodnije boravite u njemu.


Kada nastupe velike vrućine, tada ni u našem domu nije ugodno boraviti, naročito ako se nalazi na zapadnoj ili južnoj strani ili ako je u zgradi na višim katovima. Stoga je bitno osigurati da vrućina bude što manje prisutna u životnom prostoru. Saznajte kako pored klima uređaja to možete postići.

FOTO: MY DECOR

1. ZATVARAJTE I OTVARAJTE PROZORE NA VRIJEME

Ovo je najvažniji savjet. Stoga je bitno da razvijete naviku da nakon zalaska sunca širom otvorite prozore, držite ih ako je moguće tijekom noći, a ujutro, najkasnije do 9 sati, zatvorite kako vrući zrak ne bi prodirao u prostoriju. Noću temperatura obično pada, a ponegdje temperaturna razlika može doseći i desetke stupnjeva.

Otvarajući sve prozore u kući navečer akumulirat ćete noćnu svježinu za prvu polovicu idućeg dana. Tako možete stvoriti i neku vrstu zračnog tunela pomoću propuha. Sjenila će pomoći reducirati propuštanje dnevnog svjetla, a od velike pomoći će vam biti zavjese i roletne.

FOTO: DARREN RICHARDSON/UNSPLASH

2. PROZRAČITE PROSTORIJE

Cirkulacija svježeg zraka vaš je glavni saveznik u rashlađivanju doma. A danju će spas biti ventilator – svakako ga nabavite čim prije. Kad dani postanu jako vrući, često ih više nema u trgovinama. Najučinkovitija opcija je stropni ventilator, ali pomoći će i svi drugi modeli.

FOTO: MY DECOR

 

3. ISKLJUČITE ELEKTRIČNE UREĐAJE

TV, računalo, mikrovalna pećnica, pećnica – trošeći struju, zagrijavaju se čak i u stanju mirovanja. Ovo se može činiti nevažnim, ali ponekad se pokaže da uređaji zajedno stvaraju dosta topline. Isključite dakle sve što ne koristite.

FOTO: CALLUM HILL/UNSPLASH

4. VIŠE BILJAKA

Žive biljke ne samo da unose osjećaj svježine u interijer, već će i pomoći u regulaciji mikroklime u zatvorenom prostoru. A neki, na primjer, gerberi, anthuriumi, azalee, klorofitumi, sukulenti ili fikusi, mogu, između ostalog, pročistiti zrak od otrovnih spojeva.

FOTO: HUY PHAN/UNSPLASH

 

5. U SOBE UNESITE VLAŽNE KRPE

Metoda kao da potječe iz djetinjstva naših baka, ali zapravo stvarno odlično funkcionira. Objesite velike, vlažne ručnike i plahte blizu (ali ne i na) prozora i ventilatora. Dok voda isparava, ovlažit će i ohladiti zrak.

FOTO: MASSIMO LISTRI

6: PROMIJENITE POSTELJINU

Uklonite flanelsku navlaku za poplun, debele jastučnice, pahuljastu vunenu deku ili neku drugu debelu zimsku deku – vrijeme je da se “odmore” do sljedeće sezone. Pamučne, svilene i lanene posteljine za svježi osjećaj, sve je što vam treba u ljetnoj noći. A ako imate dvostrani madrac, ne zaboravite ga okrenuti na “ljetnu” stranu.

FOTO: MY DECOR
Komentari