ZA MAJKU I KĆER ŠKOLARKU: ugodan i šarmantan retro stan od 60 kvadrata

Vlasnica je uz pomoć dizajnerice Anastasje Nikuline komepletno obnovila svoj novi dom prije nego što je u njega uselila s kćerkom. Stvoren je udoban i funkcionalan interijer sa s jakim naglascima i dozom retro nostalgije.


Stvoriti ugodan, svijetao prostor za dvoje – to je bio cilj ovoga projekta. Vlasnica, mlada žena s kćerkom školskog uzrasta angažirala je dizajnericu Anastasju Nikulinu za ostvarenje svojih želja. Na površini od 6o kvadrata bilo je potrebno organizirati udobnu kuhinju, spavaću sobu, dječju sobu, izdvojiti prostor za dnevni boravak i, naravno, osigurati dovoljno prostora za pohranu.

Originalno dvosobni stan trebao je za ovakav novi raspored s dvije spavaće sobe postati trosobni i doživjeti određene preinake. Dodatni spavaći prostor pronašao se u dnevnom boravku. To je ostvareno tako da su se maknula vrata koja su prije dijelila kuhinju od dnevnog boravka. Stvorio se veći dnevni prostor, a jedan dio spavaće sobe odvojen je debelom zavjesom. Kako nije bilo mogućnosti za TV zid u dnevnoj sobi, rješenje je pronađeno u projektoru i platnu koje se nakon upotrebe uvuče u rolu.

FOTO: OLGA MELEKESTSEVA

Ostatak interijera čini hodnik koji je micanjem vrata postao povezan sa dnevnim dijelom, zatim kupaonica i soba za kćer koja ima unutar sebe i mali dnevni dio – ispod kreveta na kat smjestila se sofa.

Boja igra važnu ulogu u interijeru koji je zamišljen kao moderan prostor s elementima skandinavskog stila i klasike. Napravljeni su svijetli stropovi u spavaćoj sobi, dječjoj sobi i tuš kabini, što pomaže u vizualnom razlikovanju funkcionalnih područja i čini sam prostor ugodnijim.

FOTO: OLGA MELEKESTSEVA

Stan se nalazi u zgradi iz 60-ih godina prošlog stoljea, pa je dizajnerica u dogovoru s vlasnicom u interijer unijela reference na povijest. Tako su se pojavile tapete i pločice s printom u stilu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i parket u obliku riblje kosti, sličan onom koji je izvorno bio u stanu.

Tabure u hodniku je presvučen tkaninom sa svijetlim geometrijskim uzorkom u duhu 60-ih, koji su dizajnerica i vlasnica zajedno odabrale. Ovo nije učinjeno samo kao posveta prošlom vremenu, već i kao kompliment cirkusu koji je u blizini.

FOTO: OLGA MELEKESTSEVA

Na zahtjev vlasnice posebna pozornost posvećena je odabiru rasvjete. Kao glavni izvor svjetla korištene su gipsane svjetiljke konkavnog oblika. Akcenti su stakleni svijećnjaci u dnevnoj sobi, koji stvaraju efektne sjene na zidu, te retro svjetiljke u blagovaonici i kupaonici.

Komentari