Odabrani najbolji radovi domaćeg dizajna: dodijeljeno je nagrada više nego ikad prije

U zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost do 29. siječnja otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22. Riječ je o izložbenom pregledu najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine. Odmah po otvaranju dodijeljene su i nagrade!

 


Lauba je ove godine domaćin tradicionalnoj Izložbi hvatskoj dizajna koja se održava svake dvije godine. Izložba, inače središnja i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj, koja se održava već 12 godina ovoga je puta obuhvatila čak 324 profesionalna i studentska projekta iz svih područja dizajnerskog djelovanja. Tom prilikom, dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrada HDD-a za životno djelo.

Kako je ova godina donijela najviše prijavljenih radova do sada, kao i najviše selektiranih, tako da je dodijeljeno i više nagrada i priznanja nego ikad prije.

Tko su pobjednici, saznajte u nastavku – izdvojili smo nekoliko nagrađenih projekata a ostale možete upoznati na linku.

Foto: Damir Žižić

Nagrada HDD-a za životno djelo: Boris Ljubičić

Osvrćući se na dizajnerski rad Borisa Ljubičića, Marko Golub rekao je da on proistječe iz uvjerenja da je dizajn životno važan i da vizualne komunikacije prožimaju sve aspekte naših svakodnevnih života. Iz takvog uvjerenja slijedi odgovornost, što je sam Ljubičić formulirao u svom autorskom motu koji kaže da dizajner mora preuzeti „odgovornost za vrijeme i prostor“ u kojem djeluje.

“Ta odgovornost nije samo načelna, ona se odnosi na svaku dizajnerovu intervenciju u našu vizualnu i spoznajnu stvarnost – bez obzira je li riječ o dizajnu ili redizajnu, ambalaži deterdženta za posuđe, korporativnom ili institucionalnom identitetu, plakatu, videospotu, kalendaru ili knjizi. Pogledamo li Ljubičićeva mnogobrojna ostvarenja, ne svjedočimo samo izuzetnoj snazi vizualnog komuniciranja, nego i radovima koji nas uče kako gledati i čitati našu suvremenu vizualnu stvarnost”, ističe Golub.

Dizajner Boris Ljubičić / Foto: Damir Žižić

Velika nagrada HDD-a: Centar za posjetitelje Crna roda 

Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva osvojio je projekt Centra za posjetitelje Crna roda u Osekovu, čiji su autori Clinica Studio, Roth i Čerina, Niko Mihaljević, Ivana Fabrio, Franka Tretinjak, Borna Demel, Novena i Vanja Cuculić. Isti je projekt osvojio nagradu i u kategoriji Cjeloviti projekt – proizvod/profesionalni dizajn.

Foto: HDD

Centar se nalazi u srcu ratom poharane županije, koja se, usprkos obnovi, nikada nije oporavila, već je na silaznoj putanji već 25 godina, jako ubrzanoj razarajućim potresom iz prosinca 2020. godine. Osim što je izgradnjom centra stvoreno novo mjesto suvremene arhitekture i dizajna za unapređenje društveno-kulturne dimenzije života lokalnog stanovništva, projekt je i odličan primjer jačanja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Ovakvi projekti uistinu znače tektonske pomake i od presudne su važnosti za preživljavanje tog kraja.

Foto: HDD

POSEBNO PRIZNANJE

Prostorne i grafičke intervencije i sistemi / profesionalni dizajn: Štand dizajnerskog brenda Milla&Milli

Kreativni studio Maša Vukmanović, Zagreb
naručitelj: Milla&Milli – Mundus, Vrbovec

FOTO: HDD

POSEBNO PRIZNANJE

Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn: Vozicheck

dizajn: Matko Plovanić
samoinicirani rad

Foto: HDD

 


NAGRADA

Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn: 

Numen/ForUse + studio Ru:t
naručitelj / client: Spin Valis, Požega

Foto: HDD

POSEBNO PRIZNANJE

Industrijski • produkt dizajn / profesionalni dizajn: fotelja Interval

dizajn: Filip Havranek, Kristina Lugonja
samoinicirani rad

Foto: HDD

POSEBNO PRIZNANJE

Dizajn ambalaže / profesionalni dizajn: CERU Feelgood Food

Design Bureau Izvorka Jurić, Zagreb
naručitelj: CERU London, UK

Foto: HDD

POSEBNO PRIZNANJE

Dizajn vizualnih komunikacija / studentski dizajn: UZPUT — interaktivno-edukativni vodič kroz Medvednicu

dizajn: Monika Vodopija
studij: Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Foto: HDD
Komentari