NOVI ŽIVOT ISKORIŠTENE AMBALAŽE: “reciklirajte” stare boce na svoj način i stvorite originalne vaze i dekoracije

Stare staklene boce često poželimo zadržati zbog njihova neobična oblika, no nemamo ideju kako ih iskoristiti pa samo smetaju po ormarima i policama u ostavi. Evo kako im možete dati novu ulogu u svome domu!

 

 

Ljeto je idealno vrijeme za generalke i preuređenje doma, kao i sitne makeovere – novu boju na zidu, zavjese, ukrasne jastuke, dekorativne detalje… Kada su manji zahvati u pitanju, volimo biti “sam svoj majstor” i preurediti ili stvoriti nešto novo za dom svojim rukama. Osim što su praktični i povoljni, takvi DIY odnosno “uradi sam” projekti nas ispunjavaju zadovoljstvom jer smo stvorili nešto svojim rukama, a pritom se zabavili i iskazali svoju kreativnost. Pored toga, mnogim DIY projektima rješavamo “problem” starih stvari koje nemaju više namjenu, a jako nam se sviđaju pa ne bismo htjeli da završe u smeću.

Obično je riječ o ambalaži, poput ovih staklenih boca, koje plijene pažnju svojim lijepim oblicima, zbog kojih nam se teško rastati s njima. Nudimo vam nekoliko jednostavnih i povoljnih prijedloga kako ih možete ukrasiti i tako im dati novi život u kojem će poslužiti kao vaza ili atraktivna dekoracija na polici, komodi, prozorskoj dasci ili klub stoliću.

Ovu DIY ideju, koju smo realizirali u suradnji s tvrtkom Bauhaus gdje smo nabavili sve potrebne materijale, možete isprobati već ovaj vikend.


POTREBAN MATERIJAL I ALAT:

 

1. stare boce zanimljivog oblika

2. boja ili lak u spreju (odaberite nijanse po želji)

3. bijela izolir traka

4. pištolj za vruće lijepljenje

5. zaštitna krep traka, različitih širina

5. zaštitne rukavice

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 


IGRA GEOMETRIJOM

Prije svega, pripremite sav potreban materijal i alat, a nakon toga i podlogu na kojoj ćete ukrašavati boce. Ako je stari stol, kojeg koristite za ovakve stvari, nema potrebe dodatno ga prekrivati, no u svim drugim slučajevima obavezno to učinite jer se boja iz spreja vrlo lako raspršuje po okolnim površinama.

Idealno bi bilo to raditi na balkonu ili u vrtu, kako bi mirisi boje lakše nestali a boce se brže sušile.

Budući da boja najbolje prianja na čiste površine, obavezno temeljito operite boce i ostavite da se osuše. Najbolje će to učiniti perlica za suđe ili ručno pranje s uskom četkom kojom se može dobro očistiti unutrašnjost boce.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Zaštitnom trakom obložite dio koji se neće bojati ili uzmite širu traku kako boja raspršivanjem ne bi zahvatila i onaj dio koji ne želite da bude pobojan.

Prije korištenja, sprej dobro protresite barem jednu minutu, te sprejajte na udaljenosti od 20 do 30 cm. Pritom je najbolje koristiti kartonsku kutiju u koju ćete zavući bocu, jer ćete tako spriječiti da se boja rasprši gdje ne biste željeli.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Pričekajte 10-ak minuta da se boja osuši, a zatim pažljivo skinite zaštitnu traku. I vaša nova vaza je već gotova!

 

 


S RELJEFNOM POVRŠINOM

Kako ne bi sve boce odnosno vaze imale glatku površinu, poigrajte se ljepilom iz pištolja i dobit ćete dinamičnu, reljefnu površinu presvučenu bojom. Nanesite ga na čistu i suhu površinu boce na način kako želite (točkice, trake, isprekidane trake ili bilo koji drugi oblik) i pričekajte nekoliko minuta da se ljepilo ohladi i očvrsne.

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Zatim krenite na bojenje s bojom iz spreja. Pazite na vrijeme sprejanja kako ne biste nanijeli debeli sloj boje koji će se u tragovima spuštati niz bocu.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

 


ZA LJUBITELJE PRUGICA

Ako ste ljubitelj pruga, poigrajte se i ovim uzorkom na starim bocama. Pruge mogu biti u dvije kolorističke kombinacije ili više njih. Kako bi se pruge bolje istaknule, potrebno je kompletnu bocu obojiti nekom bojom. Mi smo odabrali crnu jer će na njima bijele pruge najviše doći do izražaja. Pored toga, crno-bijela kombinacija je vječni klasik.

 

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Posprejajte bocu u željenu boju, pustite da se osuši a zatim počnite lijepiti “obruče” od izolir trake. Razmak između “obruča” odredite sami, kako vam najviše odgovara.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Dobro utisnite prstima traku i krenite na bojanje te pričekajte nekoliko minuta kako biste skinuli “obruče” od izolir trake.

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Ako ne želite da cijela boca bude u uzorku prugica, pogledajte na fotografiji ispod kako to možete učiniti!

IDEJA I REALIZACIJA: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 


 

PROMO

Komentari