UGODAN I TOPAO RADNI KUTAK: 5 načina kako ćete to postići u svome domu

Radni kutak u životnom prostoru s vremenom je postao potreba budući da sve češće radimo od doma. Bez obzira nalazi li se u zasebnoj prostoriji ili je tek jedan njezin dio, bitno je uskladiti ga s ostatkom uređenja, ali i unijeti toplinu i ugodu. Saznajte kako to možete postići!

 

 


Bez radnih prostora današnji su domovi gotovo nezamislivi. Imati radni stol, stolicu i ostale elemente koje čine radni kutak u domu postala je potreba suvremenog načina života. Sve više ljudi radi od doma ili svoj posao ‘nosi kući’, pa je organiziranje radnog kutka bitno.

Pored funkcionalnosti, bitan je i njegov izgled koji bi trebao biti usklađen s ostatkom prostora. Način uređenja neće doprinijeti samo estetici, nego i produktivnosti koju najviše postižemo stvaranjem ugodne i tople atmosfere. One djeluju poticajno na naše emocije i radne sposobnosti kao i efektivnost.

U nastavku donosimo pet načina kako možete učiniti toplijima svoju radnu sobu, kućni ured ili mali radni kutak u domu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

1. PRAVI ODABIR BOJA

Psihologija je veliki saveznik u odabiru boja za naš životni, pa tako i radni prostor. Naime, istraživanja psihologa pokazala su kako boje djeluju na naš doživljaj prostora te naše raspoloženje pa u uređenju biramo boje s obzirom na to.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Pored zelene i plave koje donose umirujuću atmosferu, potrebno je unijeti i boje koje donose toplinu i ugodu. To su prije svega zemljane nijanse kao i tople nijanse žute i narančaste koje asociraju na svjetlost te prizivaju sunce u prostor.

Takve nijanse ne trebaju dominirati, bolje ih je unijeti u radni kutak u ulozi akcenata. Tako će te boje biti istaknute, no neće zagušiti prostor. Jer, previše smeđe zatamnit će prostor, a previše žute ili narančaste djelovat će napadno.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

2. DRVENE POVRŠINE

Pored boja, vrlo efektan način za unošenje topline i ugode u prostor su drvene površine. Bilo da je riječ o punom drvetu ili nekom pločastom materijalu s uzorkom drveta, postići ćete željeni dojam.

U trendu su svjetlije nijanse drveta, naročito hrasta, pa svakako razmislite o radnom stolu u tome tonu jer će djelovati privlačno i oplemeniti cijeli prostor. Pored toga, drvene površine imaju bezvremenski štih i lako će se prilagođavati nadolazećim trendovima ili izmjenama stilova.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

I kada dolazi na znatno manjim površinama, drvo postiže isti efekt u prostoru. Ako su stol i stolica od nekog drugog materijala ili uzorka, drugi manji elementi i dekoracije mogu biti od drveta.

Jedna od opcija su sve popularniji zidni paneli, koji mogu biti različitih dimenzija. Tako ćete i vizualno izdvojiti taj radni dio unutar neke prostorije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 


3. RASVJETA

Pored stola i stolice, osnovni element svakog radnog prostora, ma koliko on dobro osvijetljen ili mali bio, jest rasvjeta. Tako ćete nesmetano obavljati svoj posao i biti efikasni. I kada se nalaze pored prozora ili je radni kutak u blizini osnovnog rasvjetnog tijela, dizajneri preporučuju da svaki radni kutak ima pomoćno rasvjetno tijelo. Bitno je odabrati žarulju dovoljno dobre jakosti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Najčešće je to stolna lampa koja je izvrstan izvor dodatne svjetlosti, ali možete odabrati i zidnu ili podnu lampu koja se nalazi u blizini radnog stola. Novi trendovi donijeli su i LED trake koje se mogu ugraditi ispod police na zidu.

Pomoćna rasvjetna tijela učinit će prostor ugodnijim i toplijim, što je naročito bitno kada je stil uređenja usmjeren prema minimalizmu te skandinavskom i industrijskom dizajnu u kojima prevladavaju neutralni tonovi sive, bijele, bež i crne.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

4. TAPECIRANI KOMADI

Pored drveta kao savršenog materijala za unošenje topline, tu su i materijali kojim su presvučene police. Tapecirane radne stolice oplemenjuju radni prostor, a naročito mekani materijali poput baršuna i njegovih inačica.

Tako ćete unijeti toplinu, ali i stil te dašak elegancije koji je danas vrlo popularan u interijerima. Tako se gubi dojam sterilne i stroge uredske atmosfere nauštrb atmosfere doma.

Foto: Marko Cindrić

Pored baršuna, materijal koji će utopliti prostor je meki i podatni bukle koji u nekim svojim varijantama nalikuje krznu i popularnim teddy kaputima. Stoga se u uređenju interijera već uvriježio naziv teddy stolica i naslonjača.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

5. ZELENILO I DRUGE DEKORACIJE

Bilje je element kojeg dizajneri rado preporučuju za radni kutak jer unosi svježinu ali i toplinu, dašak prirode te je dodatni izvor kisika. U prostoru s biljem se jednostavno ugodnije i opuštenije osjećamo. Ma koliko radni prostor bio mali, u njemu će se zasigurno naći mjesta za teglice sa zelenilom – ako ne na radnom stolu ili pored njega, onda na zidu, na policama.

Foto: Darko Mihalić

Osim zelenila, ono što dizajneri savjetuju za radni prostor su dekoracije (posteri, fotografije, tapete, vaze…) i sitne elemente praktične naravi koji imaju veliki estetski potencijal (sat, organizator, kalendar…). Takvi detalji čine svaki prostor toplijim!

Foto: Darko Mihalić

 


Kako bi rasvjeta koju ćete odabrati za svoj radni kutak, ali i ostatak doma bila učinkovita i maksimalno funkcionalna potrebno je informirati se koje je žarulje najbolje birati s obzirom na tip prostorije, količinu potrebne svjetlosti kao i količinu potrošnje. Također, dobro je informirati se i o cijenama i tarifama električne energije. Za više informacija, posjetite stranicu HEP Opskrbe.

 

Članak je nastao u suradnji s HEP-om.


PROMO

Komentari