KUHINJA, BLAGOVAONICA I BORAVAK: pronašli smo trendove i ideje za najomiljeniji dio doma

Dnevni prostor, u kojem provodimo najviše slobodnog vremena, ujedno je svima i omiljeni dio doma. Stoga zaslužuje pomnu pažnju prilikom (pre)uređenja koja kreće od potrage za inspiracijom i idejama.

 

 


Životni prostor dijeli se na dvije osnovne zone – društvenu koju često nazivamo i dnevnom te privatnu. Dok se u privatnoj nalaze spavaće sobe, u društvenoj su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, koji su danas, u modernom stanovanju, najčešće otvorenog koncepta. Dnevna zona ujedno je i ona u kojoj provodimo najveći dio svoga slobodnog vremena, a mnogima je to omiljeni prostor doma.

Stoga posebnu pažnju posvećujemo upravom tom dijelu doma, želeći da bude i privlačno i udobno mjesto u kojem ćemo se osjećati dobro, opušteno i zaštićeno.

U suradnji s Prima namještajem donosimo vam trendove i ideje za dnevni prostor među kojima ćete pronaći rješenja po vašem ukusu i vašim potrebama.

Kutna garnitura Tomas / Foto: Prima namještaj

KUHINJA

Kuhinje su oduvijek, bez obzira na stilove i koncept stanovanja, bile srce svakog doma. Uz njih nas vežu najljepše uspomene i sjećanja i pri pomisli na dom prva asocijacija nam je gotovo uvijek kuhinja.

Kako je riječ o visokofunkcionalnom mjestu koje mora zadovoljiti brojne kriterije jer se u njemu skladište namirnice, pripremaju jela te često i objeduje. Pored funkcionalnosti, želimo da kuhinja svojim izgledom privlači poglede.

Za poklonike jednostavnosti, tu su kuhinje neutralnih nijansi i ravnih, pročišćenih linija. S neutralnim nijansama poput bijele i sive ne možete pogriješiti, a drvenim površinama ćete postići i potrebnu toplinu.

Trendi elementi su kuhinjski otoci, koji mogu poslužiti kao radna ploha, prostor za blagovanje, odlaganje namirnica i posuđa, mjesto za kuhanje, ali i pranje posuđa, ovisno o elementima koje želite ugraditi u njega.

Kuhinja po mjeri Liberta / Foto: Prima namještaj

Jedan od velikih trendova u uređenju kuhinja su modeli bez gornjih ormarića. Umjesto njih, prazan prostor možete upotpuniti ponekom policom ili tek jednim ormarićem te kuhinjskom napom. Vrlo su tražene police s metalnim profilima i drvenim vodoravnim plohama.

Ovakve kuhinje idealne su kada imate dovoljno prostora za odlaganje u ostatku kuhinje ili kada želite stvoriti prozračan prostor koji nije zarobljen namještajem.

Dizajneri ih preporučuju i u manjim prostorima poput apartmana ili vikendica koje ne trebaju puno ormarića za pohranu.

Kuhinja po mjeri Aurora / Foto: Prima namještaj

 


Popularni industrijski stil donio je crne akcente u kuhinju, a njih možete ostvariti uređajima, policama ili pak ormarićima u toj tamnoj neutralnoj nijansi.

Pored neutralnih nijansi, za kuhinjske ormariće predlažemo nježnije i svijetlije nijanse zelene – mint, kadulju ili maslinastu koje će unijeti notu svježine.

Kuhinja po mjeri Linda / Foto: Prima namještaj

 


BLAGOVAONICA

Današnje blagovaonice rijetko su zasebne prostorije. Uglavnom su povezane s ostatkom dnevne zone u jedan otvoreni prostor te se nalaze kao element koji povezuje kuhinju i dnevni boravak.

U tom slučaju bitno je na neki način izdvojiti blagovanje, da se vizualno razlikuje od ostatka prostora. Možete to učiniti dizajnom stola, tepihom, rasvjetom ili stolicama koje će imati upečatljiv dizajn.

 

Stol Avano i stolice/fotelje Lago / Foto: Prima namještaj

 


Birajući tapecirane stolice nećete pogriješiti – dobit ćete trendi, ali i vrlo udoban komad namještaja. Isto tako, igra na sigurno su drveni stolovi – otporni su na habanje, daju toplinu prostoru te predstavljaju element koji će dati bezvremensku notu prostoru. Želite li ga učiniti dodatno atraktivnim, razmislite o nogicama koje će imati upečatljiv dizajn.

Blagovaonski stol Lonaro; stolice Faro / Foto: Prima namještaj

 


DNEVNI BORAVAK

Uređenje svakog dnevnog boravka počinje od njegovog osnovnog, središnjeg elementa – sjedeće garniture. Današnji moderni interijeri vole kutne garniture, pa ovaj model najčešće možete i zateći u njima.

Vrlo su praktični, u pravilu bolje iskoriste prostor te omogućuju više sjedećih mjesta.

Kada su boje u pitanju, siva je neprikosnoveni klasik zbog svoje praktičnosti – lakše ih je održavati, a nikada zbog svoje neutralne nijanse neće izgledati zastarjelo.

No, trenutno najtraženije nijanse, pored sive, su tamnoplava i petrolej zelena koja unosi dozu smirenosti i decentnosti, ali i neopisive svježine i dinamike. U svakom slučaju – birajte prije svega kvalitetu i praktičnost koju ćete onda lako ‘obući’ u omiljenu nijansu.

Kutna garnitura Oliver / Foto: Prima namještaj

 


Pored industrijskog i rustikalnog stila, trenutno su vrlo popularne klasika i elegancija. Njih ćete postići odabirom kutne garniture, ali i ostalim elementima – uzorcima mramora ili sjajnim površinama, crnim akcentima kao i bogatim materijalima – baršunom i satenom koji će donijeti i dojam raskoši.

Dizajneri predlažu da se poigrate različitim stilovima jer tako dnevni boravak izgleda zanimljivije i bogatije.

Kutna garnitura Tomas / Foto: Prima namještaj

Pored kutne garniture, drugi najvažniji segment dnevnog boravka je TV zid. Nekadašnji glomazni regali od zida do zida sada su zamijenjeni komodom i policama koje ne moraju biti nužno dio iste kolekcije.

Birajući ‘lebdeću’ komodu koja je pričvršćena u zid stvarate dojam prostornosti, što je izvrsna opcija za manje dnevne boravke. A ako želite unijeti dašak starinskog šarma i topline, birajte modele koji na frontama imaju ukrasne lajsne te imaju drvene komponente.

Regal Amelia / Foto: Prima namještaj

Ako imate mjesta u dnevnom boravku, bilo bi sjajno nadodati u njega i fotelju jer je, osim funkcionalne uloge i izvrstan stilski akcent. Izbor je danas doista velik, tako da možete birati fotelje manjih dimenzija, koje neće oduzeti puno mjesta u manjim boravcima niti ih zagušiti. Želite li ih istaknuti, birajte fotelje koje imaju upečatljiv dizajn ili boju koja će biti drugačija od one koja dominira u prostoru.

Također, kao fotelje, u manjim boravcima možete iskoristiti i tapecirane, udobne stolice.

Fotelja Lisa / Foto: Prima namještaj

Sve dekoracije za dom koje vidite na ovim fotografijama su iz COCO maison asortimana, ekskluzivno dostupnog u Prima salonima: https://www.prima-namjestaj.hr/dekoracije-za-dom.html.

A dodatne ideje i inspiraciju potražite u katalogu: https://www.prima-namjestaj.hr/prima-katalog-interijeri-2022

 


PROMO

 

Komentari