PRIJE I POSLIJE: proširenje kuhinje i boravka + makeover vrta u obiteljskoj kući u nizu

Obiteljska kuća u nizu ima dovoljan broj kvadrata, ali je preuska tako da je prizemlje u kojem se nalazi dnevna zona patio od nedostatka prostora, ali i dnevne svjetlosti. K tome, i vrt je godinama bio neuređen pa je došlo vrijeme za promjene….

 

 

Nekoć mračna i zbijena kuća u nizu u Hackneyju, u Engleskoj, potpuno je transformirana kako bi dobila više svjetla, prostora i zasjala u modernom sjaju. I to ne samo njezin interijer u prizemlju, nego i eksterijer – stražnji vrt koji je obnovljen te je dobio kućicu i u njoj – saunu.


Proširenje – PRIJE

Vlasnici su angažirali londonski Applied Studio, kako bi kuću doveli u željeno stanje. Za to je bilo prije svega potrebno proširenje u stražnje dvorište. Uvučeni i uski te mračni i slabo upotrebljivi dio dvorišta sada je postao dio njihove dnevne zone.

Foto: Nicholas Worley

Proširenje – POSLIJE

Bilo je potrebno paziti da se ekstenzija tj. proširenje uklapa u stil kuće tako da je korišteno staklo s profilima od cinka. Ova konstrukcija je vrlo transparentna i propušta prirodno svjetlo u novostvoreni dio, ali i ostatak prizemlja.

Foto: Nicholas Worley

 


Blagovaonica i kuhinja – PRIJE

Uska kuhinja u nastavku je imala dio za blagovanje, koji je patio od nedostatka prostora te je bilo potrebno proširenje. Usto, blagovaonica je bila jako zavučena, na kraju kuhinje, tako da je djelovala još manje.

Foto: Nicholas Worley

 

Foto: Nicholas Worley

Blagovaonica i kuhinja – POSLIJE

Rušenje dijela vanjskog zida omogućilo je stvaranje dodatnog prostora u vrtu. Tu je smještena blagovaonica koja sada ima dovoljno prostora za vlasnike i goste, kada im dođu na objed. Bočna staklena konstrukcija propušta svjetlo pa čitav prostor izgleda zbog toga i veći nego što jest.

Foto: Nicholas Worley

Kuhinja je produžena do kraja zida, sve do mjesta gdje je nekoć bila blagovaonica te se nastavlja u vrt.

Foto: Nicholas Worley

Kuhinja je sada otvorena prema ostakljenom blagovanju te je znatno funkcionalnija, a prostori su vizualno odijeljeni drugačijim podnim oblogama, ali slaganima u istom obliku chevrona te odabirom boje namještaja.

Također, odabir dvije vrste podnih obloga – parketa i keramičkih pločica, dijeli zone kuhinje i blagovanja ali istovremeno i prizemlje duž postojeće linije zida, čime se zadržao osjećao izvornog karaktera kuće.

Foto: Nicholas Worley

Prozor je udubljen i omogućava duboko sjedalo, uokvirujući pogled na vrt. S ravnim crnim plohama ormarića i odabirom sivo-crne kombinacije nova kuhinja odaje moderni, pomalo minimalistički štih.

Foto: Nicholas Worley

Hodnik i boravak – PRIJE

Unutrašnji prostor, koji seže sve do prednjeg dvorišta, imao je slab dotok prirodne svjetlosti te je zbog toga djelovao mračno i skučeno. Proširenjem blagovanja, i dnevni boravak je dobio priliku proširiti se, pa je bilo potrebno rušiti i neke zidove.

Foto: Nicholas Worley

Hodnik i boravak – POSLIJE

Ovako, rušenjem zida, stvorila se protočnost između dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonskog prostora, a unutrašnji prostor napokon je dobio više prirodnog svjetla.

Foto: Nicholas Worley

Nova količina prirodne svjetlosti potpuno je transformirala prostor dnevnog boravka.

Foto: Nicholas Worley

 

Foto: Nicholas Worley

Dnevni prostor sada od kućnog ureda i hodnika dijele sada staklena vrata.

Foto: Nicholas Worley


Vrt – PRIJE

Vrt je prije obnove bio ne samo mračan nego i nezanimljiv i nefunkcionalan prostor. Nije bilo sadržaja koji bi omogućavali da tijekom dana vlasnici provode vrijeme u njemu.

 

Foto: Nicholas Worley

Vrt – POSLIJE

Zasađeno je novo bilje, obnovljeno tlo te stavljena, pored stola i stolica, i drvena kućica u dnu vrta. Ona u svom otvorenom dijelu ima funkciju mini natkrivenog dnevnog boravka za druženje, odmor i čitanje dok je zatvoreni dio rezerviran za saunu.

Foto: Nicholas Worley

 

Foto: Nicholas Worley

 

Komentari