Detalji koji stil znače: dekorativni elementi za dnevni boravak

 

Iako manji dekorativni elementi obično zadnji dolaze na red pri uređenju, to ne znači da su manje važni od osnovnih komada namještaja ili boja zidova. Drugim riječima, što su u kuhanju začini, to je u dnevnom boravku završni dekor.

Kao što su već poznati začini koji dobro idu uz određene vrste jela, tako se i dekorativni elementi mogu lako razvrstati po stilovima uređenja. Ipak, dekorom uvijek možete i eksperimentirati i tako postići onaj idealan omjer koji prostor čini jedinstvenim i nekako “našim”.

Za minimalistički uređene dnevne sobe predlažemo vaze i svijećnjake od prozirnog stakla ili jednobojne keramike. Općenito, ovaj stil ne trpi puno dekorativnih dodataka, već odiše jednostavnošću, ravnim linijama i jednostavnošću. Imajte to na umu prilikom odabira detalja, kao i onu “manje je više”.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

U rustikom inspiriranim prostorima dobro će izgledati vaze i svijećnjaci od gline, mjedi, grubog i neobrađenog drva, vijenci od suhog cvijeća i jastučići kariranog uzorka.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Shabby chic odlazi i korak dalje – dekorativni elementi poput čipkastih prekrivača za sofe, stolnjaci s izraženim cvjetnim motivima čak na granici kiča, bijeli, željezni lusteri i svijećnjaci koji se još mogu dodatno okititi umjetnim lišćem bršljana i sl. Ovakav izbor detalja dodatno upotpunjava sliku interijera po mjeri nepopravljivog sanjara kojima je dnevno boravak mjesto gdje se san i stvarnos naoko isprepliću.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

U klasici je važan element dekora porculan u svim oblicima – od dekorativnih figurica do starinskih kompleta za čaj izloženih na policama vitrina, kao i veći kristalni ili mesingani svijećnjaci.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Ponekad je dovoljan samo jedan predmet da i najjednostavniji interijer zablista novim sjajem, poput žarko žutog zidnog sata ili velike crvene zdjele za voće.

U svakom dnevnom boravku nezamjenjivim dekorom pokazat će se umjetničke slike i skulpture, kao i različiti oblici svjetiljki.

Svakako predlažemo da se usudite probati najrazličitije kombinacije i spojiti naizgled nespojivo – često je rezultat bolji nego što mislite.

 

Komentari