11 dnevnih boravaka: kako su vrunski dizajneri i arhitekti uredili svoju najomiljeniju prostoriju

Poznati svjetski dizajneri stvaraju izuzetne interijere za svoje klijente, no što je s prostorima u kojima žive? Vjerujemo da vas je oduvijek zanimalo i kako izgledaju njihovi domovi, koje bole vole, kakve komade namještaja…

 

 

Za arhitekte, dizajnere interijera i produkt dizajnere su njihovi domovi mjesta za izražavanje osobnih ukusa i eksperimentiranje s novim trendovima, izlaganje hrabrih uzoraka i prikazivanje dragocjene umetnosti i antikviteta. Okupili smo izbor elegantnih i nadahnutih dnevnih soba dizajnera i arhitekata čije se rezidencije pojavljuju na stranicama magazina Arhitectural Digest, svaka ispunjena pametnim i stilskim idejama za vaš vlastiti dom. Od vrhunske klasike i ekstravagancije pa do uglađenog modernizma, pogledajte zapanjujuće prostore u kojima se zabavljaju i opuštaju vrhunski talenti svijeta.

 

 

Foto: Pieter Estersohn

Američki dizajner interijera Ray Booth sa svojim partnerom, tv producentom Johnom Sheaom živi u prekrasnoj kući u prirodi u okolici Nashvillea. Stalni stanovnik je i sijamski mačak Roust koji je spremno pozirao pored Minotti otomana. I ostatak boravka, iz kojeg se pruža predivan pogled na zelenilo, ispunjen je dizajnerskim komadima namještaja: podna lampa Christopha Delcourta, pomoćni stolića Roberta Lightona, sofe Minotti te tepih iz kolekcije Stephanie Odegard.

 

 

Foto: Pieter Estersohn

Arhitekt Lee Ledbetter obnovio je kuću iz 1963. godine u New Orleansu koja je postala dom njemu i partneru Douglasu Meffertu. Dnevni boravak zahvaljujući velikim staklenim stijenama i dijelovima zida koji su također obloženi staklom stvara dojam terase, u koje se strop doima poput nadstrešnice. Prostor je upečatljiv po dizajnerskim komadima i onima koji vuku na antikne – kožnim naslonjačima u stilu Luja XVI, TH Robsjohn-Gibbings naslonjaču s prugama i starinskom Florence Knoll sofi. Na zidu od opeke, koji je pobojana u bijelu boju dekoratera vise umjetnine Roberta Helmera.

 

 

Foto: Tim Beddow

Ruski arhitekt Dmitrij Velikovski stvorio je u svom moskovskom penthouseu profinjen, ali egzotičan i ekstravagantan dnevni boravak. Posebnom ovu prostoriju čini odabir jarkih boja, prije svega ružičaste i crvene te antikni kauč s rubom od pozlaćenog drveta, senegalska fotelju i stolica samuraja iz 18. stoljeća zatim slika Viktora Pivovarova koja visi iznad kamina te Picassov bakropis koji se naslanja na policu za knjige.

 

 

Foto: François Dischinger

Dizajnerica Sara Story preuredila je viktorijansku kuću u Snedens Landingu u New Yorku u eklektični dom koji vješto spaja nekoliko stilova. Svaki komad namještaja kao i detalj priča neku svoju stilsku priču, no ukupan dojam je i više nego fantastičan. Nama se naročito svidjela umjetnička slika Sterlinga Rubyja, a jako nas intrigira i ovaj tepih od umjetnog krzna zebre.

 

 

Foto: Thomas Loof

Previše plavog? Kada dizajner krene u pretjerivanje (ili ljepše rečeno naglašavanje), sve ispadne i više nego dobro. Inzistiranje za tamnoplavoj učinilo je dnevni boravak Todda Alexandera Romana, koji se nalazi u jednom njujorškom neboderu prekrasnim i nezaboravnim. Grafike Roberta Goodnougha i Josefa Albersa daju živahan kontrast plavoj te se još više ističu na tamnoj pozadini.

 

 

Foto: Roger Davies

U svojoj modernoj vili u Los Angelesu arhitekt i dizajner Daniel Romaualdez iz studija AD100 unio je nekoliko stilova, no svi stvaraju čudesnu sinergiju. Moderni mural Sarah Morris s natpisima, rustikalni drveni klub stolić Andréa Joyaua, elegantni i na rubu kiča zlatni konzolni stolić, ukrasni jastuci sa životinjskim uzorcima, lampe Johna Dickinsona i akrilni naslonjači Paula Rudolpha te krzneni tepih savršeno funkcioniraju zajedno. Susret modernog, rustikalnog i klasike na najbolji mogući način…

 

 

Foto: Roger Davies
Fotografija Thomasa Ruffa “Substrat 24” i dominira dnevnom sobom u apartmanu na Manhattanu dizajnera Jamie Drakea. Prostor oduševljava pastelnim bojama u kombinaciji s crnom i tamno ljubičastom. Odvažan potez, smještanje mramornog crno-bijelog stola koji je dizajner sam oblikovao pokazao se kao pun pogodak. No, naj komad svakako je narančasti naslonjač Milo Bauhgmana. 
Foto: Pieter Estersohn

U Monutauku, u američkoj državi New York nalazi se dom dizajnera Vincenta Wolfa i Matthewa Yeea nalazi se zbirka umjetničkih crno-bijelih fotografija, uključujući i one poznatih majstora fotografije – Louise Dahl, Edwarda Steichena i Andréa Kertésza. Poredane jedna pokraj druge na polici i dotjerane jednostavnim crnim i bijelim okvirima, fotografije čine najbolji dio boravka. Drugi adut ovoga prostora svakako je neprocjenjiv pogled na Atlantik.

 

 

Foto: Ngoc Minh Ngo

Skulpturalno stepenište uokvireno uglačanim kromom privlači svakako najviše pažnje u živahnom apartmanu produkt dizajnera Alberta Pinta, dizajnera interijera iz studija AD100 u Rio de Janeiru, koji je obnovio arhitekt Thiago Bernardes. Pinto je dizajnirao kauč, autorica slike je Nancy Graves, a stolice bez rukonaslona potpisuje William Haines.

 

 

Foto: Douglas Friedman

Uz pomoć arhitekta Erica Rydera, poznata dizajnerica Brigette Romanek obnovila je povijesnu kuću Laurel Canyon za svoju obitelj. Dnevna soba je opremljena parom ležaljki Marco Zanuso iz Eccola, konzolnim stolićem Blackman Cruz (lijevo) i ikoničnom ležaljkom Hans Wegner.

 

 

Foto: Douglas Friedman

Dnevna soba u sada već bivšem njujorškom domu slavnog dizajnera interijera Natea Berkusa jednostavan je i profinjen prostor koji odiše rustikom i mediteranskim štihom, ispunjen prirodnim materijalima. Posebna vrijednost u boravku su keramičke visilice Georgesa Pelletier iz 1970., a mnogima će se svidjeti bijela sofa Afre i Tobie Scarpe za Cassinu. U prvom planu su dva klub stolića, od kojih je ovaj veći dizajnerski i potpisuje ga Jacques Adnet.

 

Komentari