Opremanje male blagovaonice

Blagovaonice kao zasebne prostorije u domu stvar su prošlosti. Sve češće ih moramo smjestiti u prostoriju gdje se nalazi kuhinja, dnevni boravak ili pak obje. Kod vrlo malih blagovaonica njihovu ulogu preuzima šank ili pak kuhinjski otok.

Sličan se zadatak našao pred nama u ovoj prostoriji od 14 kvadrata. Morali smo smjestili i kuhinju i blagovaonicu. U dijelu manjem od dva kvadrata morali smo smjestiti stol i stolice te ih uklopiti u postojeću kuhinju izrađenu po mjeri. 

Nekoliko je ključnih stvari koje morate imati na umu kod opremanja malih blagovaonica. Dobro je odabrati multifunkcionalan namještaj ili onaj na rasklapanje. Dobro će doći stol na razvlačenje ili rasklopne stolice koje ćete po potrebi donijeti s terase kada dođe veći broj gostiju. Okrugli stol lakše je smjestiti u prostor nego onaj četvrtastog oblika, a može zaprimiti i više ljudi.

Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör
Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör

Kada definirate dimenzije namještaja za vaš prostor, krenite s odabirom tipa, materijala i boja. Imajte na umu da ne morate robovati uvriježenom pravilu sparivanja istih stolica. No ako niste dovoljno hrabri za kombiniranje raznolikih stolica, barem odaberite različite boje.

Kada je blagovaonica doista malih dimenzija, svedite sve na minimum – stolice neka budu bez naslona za ruke, jednostavnih linija, a dobar izbor je i prozirni namještaj. Uz to, bijela boja vizualno povećava prostor, a ist ćete efekt postići i smještanjem velikog ogledala uz zid kraj stola.

Umjesto na namještaj, usredotočite se na zidove – ondje možete izraziti kreativnost i ukrasiti ih kako želite. Ukrasi na zidu ne zauzimaju prostor, za razliku od namještaja.

Svakako izbjegavajte masivan namještaj i birajte elemente koji su vizualno otvoreni, prozračni. Svjetle boje, sklopive stolice i stolovi, vješalice, police – sve to će vam itekako dobro doći ako uređujete malu prostoriju.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Komentari