MALA BLAGOVAONICA: kako je smjestiti u otvoreni dnevni prostor u kojem ste ograničeni kvadratima

Blagovaonica je mjesto okupljanja, druženja i stvaranja uspomena. Upravo zato poželjno je da bude ugodna, ali i da se veličinom i izgledom uklopi u ostatak interijera. Na primjeru ove male blagovaonice pokazat ćemo vam kako je smjestiti u prostor otvorenog koncepta u kojem ste ograničeni veličinom.

 


Studio Mirjane Mikulec uredio je dvosobni stan u novogradnji, a ovaj puta vam pokazujemo blagovaonicu. S obzirom na tlocrt, blagovaonici je pripalo mjesto između dnevnog boravka i kuhinje, koja je smještena u izdvojeni dio prostorije.

Budući da se nalazi na samom ulazu u kuhinju, najbolja opcija bila je odabrati okrugli stol jer na taj način se spriječilo zatvaranje prolaza, a ostavljena je mogućnost prolaska i prilikom korištenja.

Što se samog izgleda tiče, on je usklađen s ostatkom prostora. Oble linije i odabrani tonovi povezani su s kuhinjom i dnevnim boravkom.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

“Oble, organske oblike sve češće viđamo u interijerima pa smo se istim vodili i pri uređenju ovog stana. Tako je okrugli stol, osim funkcionalnosti, zadovoljio i estetiku. Kombinacija crne i svijetlog bež tona vrlo je profinjena ali i nenapadna, a baš to smo ovdje željeli postići s obzirom na prostor koji imamo na raspolaganju”, objašnjava Mirjana Mikulec te dodaje:

“Kada se blagovaonica nalazi kao ovdje, na prolazu, ili u relativno malom prostoru, biram varijantu u kojoj se ne ističe i u kojoj je skladno uklopljena u obje jedinice uz koje se nalazi – u ovom slučaju kuhinju i dnevni. Upravo zato, ovdje smo odabrali crni stol koji se može povezati s crnom bojom u kuhinji, ali istodobno ističe detalje u dnevnom dijelu”.

Kada je riječ o stolcima, tu je bilo malo više promišljanja. Vlasnici su željeli naslon za ruke, a što se materijala tiče, izbor su prepustili dizajnerima. Kao kontrast crnom stolu, odluka je pala na tkaninu i to u svijetloj boji da bi se uklopila s odabranim tonovima u dnevnim dijelu.

Projekt; Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

“Pri odabiru blagovaonskog namještaja, vodim brigu da materijali i nijanse stolaca pristaju materijalu i nijansi stola. Nije nužno da se ponavljaju, ali jako je bitno da se ne kose. Primjerice, birate li zlatne nogice, probajte izbjeći srebrne detalje na stolu. U ovom smo slučaju tako birali stolce s nogicama u boji stola. No, budući da je stol jednostavnih linija i u crnoj boji, kombinirati smo mogli bilo koju boju plemenitog metala koji bi kasnije povezali s primjerice rasvjetom, kao i gotovo bilo koju boju i vrstu tkanine”, zaključuje dizajnerica.

Pogledajte u video prilogu kako je teklo uređenje ove male blagovaonice!

 

Komentari