Želite ovakvu kupaonicu u svom domu? Evo kako je iskopirati!

Elegantna kupaonica u tamnim tonovima san je mnogih, no kada dođe vrijeme za odabir sanitarija, keramike i ostalih kupaonskih elemenata, obično igramo na sigurno pa prevagu odnesu svijetle i neutralne pločice za kupaonice.

Smatrate se dovoljno hrabrima za ovakav pothvat? Donosimo savjete i prijedloge namještaja uz koje vam neće biti problem postići izgled kupaonice kao iz časopisa.

Prvi je korak odabir keramike. Birajte svjetliju nijansu u neutralnoj boji za podnu i nešto hrabriju, tamniju za zidnu oblogu. Uvijek efektno rješenje je i “protezanje” podne keramike na dio zida. To može biti uz WC školjku, tuš kabinu ili umivaonik. Tako stvaramo zanimljivost i naizgled dijelimo prostoriju na zone. To je ljudskom oku ugodnije i zanimljivije rješenje.

Foto: Darko Mihalić; projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Boje i teksture

Važno je da boje i teksture djeluju skladno. Prilikom odabira, keramičke je pločice za kupaonice uvijek dobro na licu mjesta usporediti prije kupovine. Uzmite dva, tri ili više uzorka i odaberite one pločice za kupaonice koje vam djeluju najskladnije. Čak i ako na slici ili web stranici keramika izgleda kao da zasigurno paše, stvarnost je katkad – sasvim drugačija.

Također, vodite brigu o održavanju. Crna i općenito keramika tamnijih boja dolazi ruku pod ruku sa zahtjevnim čišćenjem. Želite li to ipak izbjeći ili barem svesti na minimum, predlažemo da radije birate velike modele pločica u mat varijanti, a posebno je zahvalna imitacija betona, drva i druge vrste koje po sebi imaju meki motiv ili uzorak.

Ovakva baza koju čine keramičke pločice sjajno će izgledati uz bijele, ali i crne sanitarije pa odabir boje možete slobodno prepustiti svom ukusu.

Imate li više prostora u kupaonici, naš je prijedlog da svakako stavite dva umivaonika za odličan profinjeni, čak i hotelski dojam, no i ako nemate mjesta, ništa zato. Birajte moderne nasadne umivaonike koji u kupaonicama izgledaju vrlo dekorativno, osobito ako vam je osnova jednostavna i neupečatljiva. U tom slučaju umivaonik može djelovati poput kakve skulpture.

Akcenti

Naš je prijedlog da ovakvu kombinaciju tonova podignete s mjedenim ili bakrenim akcentima u prostoru. U ovoj je kupaonici Mirjana Mikulec odabrala kaljeno staklo s antik efektom i uskladila ga s nekoliko drugih detalja u istom tonu.

Vi se možete osloniti na, primjerice, tipkalo u zanimljivoj boji, pa čak i slavine ili kakvo manje ogledalo. Možete i odabrati dodatke poput dozatora za sapun, čaše za četkice za zube, mirisnu svijeću i sl.

U nastavku donosimo prijedloge gdje kupiti komade namještaja, dekoraciju i ostale kupaonske elemente uz koje ćete imati kupaonicu baš kao sa slike.

Komentari