TEŠKO ĆETE IM ODOLJETI: dva sukulenta čiji nas je originalni izgled oduševio

Taman kada pomislimo da je posljednji oblik koji smo vidjeli kraj iznenađenjima, pojavi se neki novi sukulent koji nas obori s nogu. I odmah ga poželimo imati u svome domu. Takav je slučaj upravo s dvije nove vrste koje smo otkrili

 


 
Orbea variegata/Starfish plant

Orbea variegata, poznata i kao Stapeliaa variegata zovu morskom zvijezdom jer neodoljivo podsjeća na nju. Ova sukulent se sastoji od zelenih razgranatih izdanaka s velikim cvjetovima u različitim bojama koji mogu narasti i do 25 cm.

Nama se naročito svidjela morska zvijezda s ljubičastim cvijetom mekih, nježnih latica, a ovakav cvijet naraste do 10 cm.

Foto: @0nanymous/ Instagram

No, pored neobična i atraktivnog izgleda, ono što plijeni pažnju kod ovog sukulenta jest osebujan miris koji se neće baš svima svidjeti.

Foto: Flickr

Za njegu ove biljke, poput većine sukulenata, potrebna je neizravna sunčeva svjetlost. Stoga ih sklonite od izravnog sunca jer im to može naštetiti.  Ovaj sukulent ne trebate prihranjivati ali bi bilo dobro zasaditi ga u drenažno tlo, a tijekom zimskih temperatura trebalo bi ga zaštititi od smrzavanja te prenijeti u kuću i osigurati im temperaturu iznad 10 stupnjeva.

Foto: @darlina808 / Instagram

Ne pretjerujte sa zalijevanjem – pričekajte da se tlo potpuno osuši između zalijevanja.

Foto: @daniele.il.botanico / Instagram

Dischidia nummularia /Pangolin Kisses

Još jedan sukulent neobičnog izgleda koji će vas brzo osvojiti jest Pangolin Kisses odnosno pangolinski poljupci. Posebno impresivno izgleda u visećim loncima pa svakako pokušajte jedan primjerak posaditi u ovakvu teglu. Kako biste mogli planirati veličinu tegle, bitno je znati da mali mesnati listići koji stvaraju grmolike oblike sporo rastu.

Foto: @aloveeraplants / Instagram

I ona, kao i ostali sukulenti nije zahtjevna za uzgoj a sva pravila koja vrijede za morsku zvijezdu vrijede i za pangolinske poljupce. Dakle, ovaj sukulent cijeni postojane temperature i rijetko zalijevanje kao i drenirano tlo.

 

 

Foto: Dzungla-plants.hr

Velika prednost ovoga sukulenta je što čisti zrak u prostoriji stoga je dobrodošla sobna biljka. Ako joj se svidi u vašem domu, moguće je da ugledate jednoga dana i njezine bijele cvijetiće!

Foto: Jungle Boogie

 

Foto: Big-Win.hr

 

 

 

Komentari