TRENDOVI U RASVJETI: izdvojili smo za vas one najzanimljivije, koji će svakoj prostoriji dati karakter i ljepotu

Visilice, lusteri, plafonijere, stolne, zidne i podne svjetiljke vrlo su važan element dizajna svakog interijera, jer izgled i dojam koji ostavlja neka prostorija uvelike ovisi o njihovom stilu. Bitno je odabrati modele koji se istovremeno uklapaju u najnovije trendove i bezvremenski su

 

 

 

Postoji čitavo carstvo rasvjetnih tijela koje prostoru daju puno više od svjetla. Osnovna im je zadaća naravno da budu funkcionalni, ali estetika i ugođaj koji donose neizmjerno su bitni. Dizajneri i arhitekti znaju često isticati kako je rasvjeta najznačajniji detalj u današnjim modernim interijerima i nema razloga da im ne vjerujemo ili da umanjujemo važnost rasvjetnih tijela.

U suradnji s HEP-om donosimo članak u kojem možete pronaći modele rasvjete danas naročito tražene u interijerima.

 

VISILICE NA NEOČEKIVANIM MJESTIMA

Visilice i dalje vladaju interijerima u segmentu stropne rasvjete. Lagano su potisnule lustere u drugi plan, iako i dalje produkt dizajneri stvaraju ove modele rasvjete koji osvajaju svojim dizajnom. Kada je riječ o visilicama, noviji trendovi donose “prostorni pomak”. Naime, dizajneri interijera sada ih pozicioniraju na neočekivana mjesta. Osim što su se iz dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja preselile u sve prostorije doma, visilice su se sa središta stropa preselile u kutke koji se tako žele dodatno naglasiti. Primjerice, u radni kutak ili kutak za čitanje, pored uzglavlja kreveta kao i pored ogledala iznad umivaonika.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Sanja Jagatić

LUSTERI NA “KOTAČIMA”

Među modernim modelima svjetiljki iznad stolova blagovaonica, klub stolića u boravku ali i kreveta spavaćih soba idućih sezona glavnu ulogu lako bi mogli preuzeti modeli visilica i lustera u obliku kruga. Njihov oblik izuzetno je atraktivan jer podsjećaju na užarene okrugle obruče. Mogu se objesiti paralelno ili okomito na pod te biti pričvršćene na strop metalnih kablovima ili obješene izravno ispod stropa. Naročito su efektni oni krugovi izrađeni od metala, na primjer bakra ili mesinga.

Dodatna zanimljivost ove vrste rasvjete je da nema vidljivih žarulja jer su LED lampice ugrađene u obruče ili su LED trake savijene unutar kruga.

Foto: Iva Celio Cega

 

SJENILA OD POBOJANOG STAKLA

Sa sigurnošću već sada možemo reći da je obojeno staklo hit 2020. godine! Pojavljuje se ne samo na dekoracijama u vidu vaza, zdjela ili šalica za čaj, nego i na rasvjeti, odnosno na sjenilima. Nikada prije toliko proizvođača rasvjete nije nudilo svjetiljke koje koriste obojeno staklo tijekom sajmova dizajna interijera. Naročito popularne će biti visilice sa staklenim sjenilima u boji, i to okruglih ili valjkastih oblika te kombiniranje, ako je više staklenih sjenila, različitih oblika, boja i nijansi.

Zanimljivi su i dizajnerski prijedlozi koji koriste pravokutne ili kvadratne ploče od obojenog glatkog stakla ili s vidljivim mjehurićima zraka te se kombiniraju s metalnim elementima. Boje stakla koje ćemo zasigurno primijetiti u najnovijim kolekcijama svjetiljki za 2020. godinu prije svega su nježne pastelne boje, zatim zemljane boje te općenito one preuzete iz prirode.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

LAMPE OD MRAMORA

Mramor je izuzetno elegantan i istovremeno vrlo moderan materijal već nekoliko sezona. U segmentu rasvjete pojavljuje se u dva oblika – u verziji prirodnog, vrlo teškog kamena ili lakših imitacija koje su toliko vjerne da ih je teško raspoznati od prirodnih. Dizajneri unose u dizajn rasvjete sve vrste odnosno boje mramora, kao i uzorke žilica. A njihov izgled birat ćete s obzirom na uređenje ostatka prostorije te prema dojmu koji želite postići u prostoru.

Vrlo su traženi modeli “mramornih” lampi s okruglim sjenilima te stolne svjetiljke s kamenim podlogama.

Foto: Nannie Inez

 

VINTAGE ZIDNE LAMPE

Bezvremenski dizajn u domu pružit će vintage svjetiljke koje prizivaju duh 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Naročito su popularni modeli s mliječnim, staklenim sjenilima te svjetiljke s metalnim sjenilom. Također su popularne svjetiljke sa šarenim, metalnim nijansama plastike (uključujući stolnu svjetiljku u obliku gljiva) nadahnute 80-ima.

Dizajneri rasvjete otišli su malo dalje u prošlost, inspirirani izvanrednim, izuzetno elegantnim, a istovremeno profinjenim dizajnom svjetiljki iz razdoblja art decoa. U ovom slučaju, glavni materijali koji se koriste za stvaranje svjetiljke su mesing, mramor i staklo.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

U biranju trendi rasvjete za svoj dom obavezno se informirajte o cijenama i tarifama električne energije te koje je žarulje nabolje birati s obzirom na tip prostorije, količinu potrebne svjetlosti kao i količinu potrošnje. Za informacije o cijenama električne energije skoknite na stranicu HEP Opskrbe.

 

PROMO

 

 

 

 

Komentari