Rasvjeta u malim prostorima: što sve trebate znati o ovom neizostavnom elementu u interijeru

Mali interijeri zahtjevaju više pažnje i vremena u uređenju kako bi se prostor pomno osmislio i sve potrebno moglo smjestiti u njega. Stoga je bitno dobro se informirati o tome kakav namještaj, materijale i boje uzimati, kao i praktične detalje poput rasvjete.

 


Rasvjeta je iznimno bitan element u svakom interijeru, a naročito u onima koje imaju određene specifičnosti, poput skučene kvadrature. Dizajneri uvijek ističu kako je u malim prostorima dobro planirana i osmišljena rasvjeta od neprocjenjive vrijednosti.

Osim što može vizualno povećati prostor, ujedno je i izvrstan dekor. Kako mali prostori ne vole puno detalja, uzoraka i boja, tako je rasvjeta dobar način da praktičnim elementom postignete estetiku.

Foto: Shoootin

Uvijek krenite od površine prostorije, njezine namjene kao i visnie stropa te kakav ugođaj želite postići. Dobro odabranim komadima možete sakriti nedostatke i istaknuti prednosti u prostoru, kako velikom, tako i onom malom.

Ako je strop niži od standardnog i nema dovoljno prirodne svjetlosti u prostoriji, tada nemojte naglasak stavljati na stropnu rasvjetu, nego na pomoćnu – zidne ili stolne lampe.

Foto: Aleksandar Volodin

Rasvjeta je jedno od najučinkovitijih načina za unošenje dinamike i osjećaja prostranosti, posebno ako se rasvjetna tijela smještaju ispred ili u neposrednoj blizini ogledala. To je naročito bitno za monokromatske interijere koji će tako oživjeti, kao i one male jer je u njima bitno stvoriti dojam većeg prostora, a u tome će pomoći i refleksija koju rasvjeta stvara u ogledalima.

 

Foto: Planete Deco

U jakom malim prostorijama ili primjerice garsonijerama se ne preporučuje više velikih visećih rasvjetnih tijela, nego se prednost daje zidnoj rasvjeti, stolnim lampama i maštovito osmišljenim rješenjima skrivenima ispod stropova.

Pored ugradbene rasvjete, reflektori su također dobro rješenje za stropove te zidove. Posebno praktičnim i efektnim pokazat će se lampe koje se mogu kvačicama pričvrstiti uz namještaj.

Foto: Marko Mihaljević

Kod osnovne stropne rasvjete nastojte svjetlo usmjeriti u strop jer tako prostor djeluje svjetliji, a potrebnu razinu osvijetljenosti postići ćete pomoćnim rasvjetnim tijelim.. Ili, primjerice, tako što ćete staviti LED trake pod namještaj ili zidne obloge. Bitno je da ova dodatna rasvjeta bude istog intenziteta.

Foto: Alexandru Prodan

U svakom slučaju, rasvjeta u skučenim prostorima ne bi trebala biti glomazna niti naročito naglašenih uzoraka i boja kako prostor ne bi izgledao zagušeno. Ako je rasvjeta većih dimenzija, onda bi dizajn trebao biti jednostavan i ne odviše upadljiv, u neutralnim nijansama.

Foto: Vigo Jansons

Za unošenje tople i intimne atmosfere, predlažemo postavljanje manjih rasvjetnih tijela u kutove prostorija (visilice), iza namještaja (LED lampe). Dobro rješenje su i lampice, koje u domu mogu biti tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme blagdana. One su dobar izvor dodatne rasvjete koje imaju veliku ulogu u stvaranju ugođaja.

Foto: Juliana Isaac / Lazy Loft

 

 

 

Komentari