DIZAJNERSKA RASVJETA: statement komadi koji su obilježili razdoblje i utjecali na nove trendove

Neka od ovih rasvjetnih tijela sigurno su privukla vašu pozornost sa stranica svjetskih magazina, hotela i luksuznih stanova. Donosimo vam priču o najpoželjnijim dizajnerskim komadima u svijetu dizajna interijera.

 

Rasvjetna tijela u interijeru imaju višestruku ulogu. Osim one praktične da nam osvijetle prostor u kojem boravimo kada padne mrak, ona su puno više od toga. Danas su svakako „statement“ komad koji naglašava stil samog interijera. Razni oblici i materijali pažljivo se kombiniraju kako bi se stvorili zanimljivi komadi koji privlače pozornost.

Izdvojit ćemo neke od najpopularnijih dizajnerskih komada u čijem su dizajnu i mnogi drugi proizvođači rasvjete pronašli inspiraciju. Možda i vi u svojem domu imate neki od komada koji su inspirirani originalnim klasikom, a sada je pravo vrijeme da saznate malo više o njima.


FLOS

Surađujući s dizajnerima svjetskog glasa poput Achille Castiglioni, Maxa Hubera, Philippea Starcka i drugih koji su svoju kreativnu energiju usmjerili u stvaranje kultnih proizvoda poput lampi Are, Sissi, Teraxacum lustera, brend FLOS postao je prepoznatljiv po svojoj kreativnosti.

Foto: Flos

Danas su jedni od vodećih brendova na tržištu rasvjete, a započeli su s radom davne 1961. godine.

Tradicija suradnje s najtalentiranijim profesionalcima proširuje se i na promociju brenda, tako da je i svaka kampanja popraćena uz veliku medijsku pozornost – neke od kampanja snimio je proslavljeni fotograf Jean-Baptiste Mondin.


FOSCARINI

Sve što zamisle, Foscarinijevi dizajneri provedu u djelo. Talijanski dizajneri preko 35 godina surađuju s raznim međunarodnim dizajnerima i poznatim majstorima rasvjete.

I Mirjana Mikulec Interijeri u svojim izvedbenim projektima često koristi njihov dizajn – kao što je primjer u ovom oglednom stanu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

Zanimljive lampe, svijetleći samostojeći krugovi ili ‘lebdeći’ mjesec savršen su primjeri njihovog dizajna. Ljubav i strast prema dizajnu je glavna misao vodilja, što se u konačnici i vidi u njihovom radu.


TOM DIXON

Ovaj britanski dizajner se sredinom sedamdesetih godina bavio lončarstvom koje je  doprinijelo njegovom osjećaju za materijal i oblikovanje. Tom Dixon je u svijet dizajna ušao sredinom 80-ih, a do tada se bavio lončarstvom i glazbom.

Danas je on kreativni direktor svojeg brenda specijaliziranog za oblikovanje rasvjete, namještaja i dodatka za dom. Njegovi radovi postali su ikone industrijskog dizajna, a nalaze se u muzejima diljem svijeta, uključujući i njujoršku MOMU i centar Georges Pompidou u Parizu.

Melt visilice sa svojim neodoljivim kuglama, inspiriranim onima iz diskoteka te modom iz 17. stoljeća, zavladale su boravcima i blagovaonicama. Bell stolne lampe oblikovane su od prešanog čelika, a zatim presvučene u mesing, bakar, krom ili sjajnu crnu odnosno plavu boju. Iz kolekcije Beat svakako su najpoznatije visilice, koje često čine kompoziciju više njih.

Njegov dizajn inspirirao je mnoge druge dizajnere i svakako uveo neka nove trendove u svijetu rasvjete, kao u uređenje interijera.

Projekt: Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Sanja Jagatić

 

Komentari