Rasvjeta u blagovaonici

Za razliku od kuhinja, gdje se adekvatna sekundarna rasvjeta pokazuje krucijalnom, u blagovaonicama je najvažnije odabrati dobro središnje rasvjetno tijelo. Bez obzira što će u suvremeno uređenim blagovaonicama dobro izgledati i rasvjetna tijela smještena u strop ili tik do njega, ipak savjetujem da se u blagovaonicama da prednost visećem rasvjetnom tijelu/ima. Viseća rasvjeta unijet će toplinu, osjećaj raskoši i svečanog raspoloženja, bilo da je riječ o pojedinačnom lusteru ili više lampi fiksiranih u organiziran niz.

Središnja rasvjeta se idealno postavlja u samo središte stola. Ako je to luster s više odvojenih rasvjetnih jedinica, tada bi srednja morala biti u sredini stola.

caboche okscuraCMYK

Za unošenje osjećaja luksuza i bezvremenske ljepote predlažem kristalne ili staklene lustere razigranih linija, dok se za kreiranje osjećaja organiziranosti i čistoće sugeriraju rasvjetna tijela što je moguće jednostavnijih linija, uključujući i danas popularne metalne varijante lampi specifične za industrijske prostore.

U stanovima mlađih osoba i onih koji žele naglasiti ležeran stil života, predlažem više rasvjetnih tijela koja su dizajnirana na način da izgledaju poput običnih žarulja obješenih na električne kablove. Posebno dojmljiv efekt takve rasvjete dobit će se ukoliko ih se grupira i objesi na različite visine.

LE SOLEIL bianca 043

U blagovaonicama će konačni dojam stvoriti i ambijentalna zidna rasvjeta ili pak samo jedna samostojeća lampa smještena u neki od kutova.

Komentari