Indirektna rasvjeta

Svi znamo  koliko je važna rasvjeta u domu, međutim ova vrsta rasvjete je čak pomalo  i zapostavljena. Ako želite da vaš dom zablista u punom sjaju o dekorativnoj  se rasvjeti morate početi brinuti na samom početku uređenja.

Centralna, osnovna rasvjeta nije ono što će sobu učiniti ugodnom za boravak. Njezina funkcija tu je kako bi osigurala potrebnu svjetlost za svakodnevne  radnje, dok je dekorativna rasvjeta ona koja daje prostoru toplinu i dobru atmosferu.

SONY DSC

Pri odabiru tipa dekorativne rasvjete, potrebno je voditi računa o namještaju koji posjedujete ili mislite kupiti. Ako imate puno komada namještaja i malo slobodnog prostora poda bilo bi dobro da izbjegavate podne samostojeće lampe jer će prostor djelovati skučeno, a lampa neće doći do izražaja. Bolje bi odgovaralo da odaberete nekoliko manjih stolnih lampi koje ćete ravnomjerno rasporediti po prostoru, kako bi svjetlost bila podjednaka u cijeloj prostoriji,  a ne da se dogodi da vam je dio prostorije osvijetljen, a da je drugi dio prostora u mraku.

Ako pak volite prostore s par komada namještaja i imate mjesta za lijepu fotelju ili ležaljku, izbor atraktivne podne lampe samo će to još više naglasiti. Treba voditi računa o veličini lampe, kako vam se ne bi dogodilo da je ona prevelika za vaš prostor i svojom veličinom ga „proguta“.

Izbor dizajna podne i stolne rasvjete ovisi o vama i vašim preferencijama.  Što se tiče mogućnosti i ponuda, one su danas zaista velike. Pri njihovom odabiru vodite se smjernicom da ako je vaš namještaj bogat bojama i oblicima, dekorativna rasvjeta bi dizajnom trebala bi biti što jednostavnija. Od najjednostavnijih podnih kugli koje možete pronaći već za stotinjak kuna do kultnih dizajnerskih lampi kao što je to Artemidin Miconos koji neće previše iskakati u prostoru, a uklopit će se u sve stilove.

JPG 114

U suprotnom slučaju, ako je vaš namještaj čistih, jednostavnih linija, u odabiru rasvjete možete si dopustiti veću slobodu u oblicima i bojama. Šarene Tiffany lampe unijet će boju u vaš dom kao i  rasvjetna tijela žarkih boja i zanimljivih dizajnerskih oblika koje će idealno odgovarati bijelim, moderno uređenim prostorima.

Lampe sa sjenilima idealan su izbor za one koji žele povremeno unositi promjene u domu.  Za manje od sto kuna sjenila možete redovito mijenjati, a oni kreativniji mogu ih i sami presvlačiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zidna rasvjeta također može biti dobar izbor za postizanje dobrog ugođaja, ali to ipak zahtjeva planiranje unaprijed te postavu  izvoda i pripremi razmišljate tokom gradnje. Ako ste u fazi gradnje tada svakako razmislite i o dekorativnoj rasvjeti na stropu koja se prilagođava onome što želite postići. Visoki stropovi dopuštaju Vam igranje sa spuštanjem stropa  po čijem ćete obodu smjestiti indirektnu rasvjetu , čime postižete intimnu atmosferu i odličan efekt.  Kod niskih stropova pak možete spustiti strop u uskoj traci po rubovima prostorije te indirektnom rasvjetom dati dojam da je prostorija  vizualno viša.

Za one hrabrije, atraktivno i jeftino rješenje je rasvjeta u bojama, idealna za dobivanje futurističkog dojma.

 

Komentari