Provjereni načini kako kontrolirati količinu prirodnog svjetla

Količina prirodne svjetlosti je važan faktor u svakom interijeru jer utječe na cjelokupnu atmosferu. Uz stvaranje osjećaja prirodnosti i prozračnosti, prirodna svjetlost manje umara oči od one umjetne, a u nekim interijerima može služiti i kao zaseban, originalan dekor. Ipak, uz sve svoje prednosti, velika količina svjetlosti u nekim prostorima može se pokazati i preprekom – to posebno vrijedi za spavaće ili radne sobe.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

Nekoliko učinkovitih ‘kontrolora’ svjetlosti

Jedan od najpoznatijih načina za kontrolu svjetlosti su klasične rolete koje se postavljaju na vanjski dio prozora. Prednost ovakvog načina kontrole leži u tome što neće bitnije utjecati na vizuru ostatka prostorije ako su sakrivene zavjesama. Kao neka vrsta ‘međurješenja’ koje će pružiti dodatnu estetsku vrijednost prostoru, ali i ukloniti problem ‘zapinjanja’ mehanizma za podizanje i spuštanje roleta, sve popularnije su tekstilne rolete koje se umjesto zavjesa postavljaju na prozor, ne zauzimajući dodatni prostor. Ovakve tekstilne rolete posebno su tražene i u njihovoj tzv. roll-on varijanti. Uz lako postavljanje, njihova je prednost i u mogućnosti kombiniranja sa zavjesama.

Međutim, ako se radi o prozirnim zavjesama, savjetujemo da tekstilne rolete budu u istovjetnoj boji zavjesa. U ovom slučaju izbjegavajte postavljanje nepotrebne roll-on varijante, već radije jednostavnih, ravnih roleta. Iako se mogu uklopiti u sve stilove uređenja, za klasične prostore ćemo pak savjetovati bogatije ‘roll-on’ varijante s nekim od klasičnih uzoraka.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Suvremene lagane drvene, metalne, plastične ili tekstilne žaluzine, bilo u vodoravnoj ili horizontalnoj varijanti, mogu se vrlo lako podesiti na način da u potpunosti ili samo parcijalno zaustavljaju prirodnu svjetlost, istovremeno jamčeći punu diskreciju, čime se s pravom svrstavaju među bolja rješenja. Ipak, one se neće dobro uklopiti u sve stilove uređenja, kao što su primjerice bilo koja varijanta klasike ili rustike, čime je njihova primjena sužena na suvremeno uređene prostore i urede.

Kao alternativu žaluzinama, za rustikalno uređene prostore (a posebno one u mediteranskom stilu) savjetujemo ugradnju klasičnih drvenih kapaka s pomičnim rebrenicama, kakve nalazimo na starim kamenim kućama.

Zavjese – zaštita i dekor

Osim što mogu spriječiti prodiranje suvišne količine svjetlosti, zavjese također jamče i privatnosti. Dodatna prednost zavjesa je što mogu služiti i kao toplinski izolator, posebno one dulje i od deblje tkanine. Svjetlije i tanje stvorit će atmosferu prozračnosti, dok će tamnije i deblje stvoriti dojam topline i intime.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Ako ih se postavlja sa svrhom kontrole količine svjetlosti, predlažemo da izaberete nešto deblji tekstil koji će dobro kliziti po karniši. Praktičnijim rješenjem će se pokazati zavjese sašivene u dva dijela, jer se njihovim maštovitim vezanjem može uvelike utjecati na točno određenu količinu svjetlosti koju želimo u nekom trenutku imati u prostoru. Zavjese se, ovisno o dezenu, boji i kroju, mogu smjestiti u gotovo sve prostorije i sve stilove, izuzev krajnjeg minimalizma.

Ako niste ljubitelj zavjesa, a želite osjećaj kakve-takve privatnosti, uvijek se može ‘pribjeći’ upotrebi mutnog, pjeskarenog stakla.

Komentari