Osvijetlite svoj dom poput profesionalnog dizajnera

Prvo i osnovno pravilo – ne rasvjetljujte prostor, već objekte u prostoru. Dakle – prvo radimo raspored namještaja, a potom plan rasvjete.

Legendarni dizajner Billy Baldwin je uporno naglašavao kako bez svjetla nema niti ljepote, misleći pri tome na ljepotu interijera. A ovaj bitan dio uređenja prostora na svoj red dolazi tek pošto smo finalno odlučili o rasporedu namještaja koji proizlazi iz funkcionalnosti prostorije tj. planiranih aktivnosti koje se odvijaju u toj prostoriji.

Ovoga puta ćemo dati naglasak „slojevitosti“ rasvjete na koju vrlo dobro paze stručnjaci pri uređenju interijera. Kako postižemo slojevitost? Prvo trebamo voditi brigu o tome kako unutar jedne prostorije trebamo postaviti rasvjetna tijela na različitu visinu. Dakle u plan uključujemo stropnu, stolnu, zidnu i podnu rasvjetu.

Zatim je bitno da sjenila tih rasvjetnih tijela šire snopove svjetlosti u različitim smjerovima. Idealna rasvjeta osim toga uključuje mogućnost mijenjanja intenziteta svjetlosti, kako bismo jačinu mijenjali ovisno o dobu dana i aktivnostima. Nije nužno da svjetiljke dolaze iz iste linije, dapače! Dovoljno je da ih povezuje zajednički ili srodni stil te da su u skladnoj paleti boja.

Pokušajte iskoristiti postojeće instalacije i izlaze struje, čisto zbog troška i jednostavnosti izvedbe, ali ako vam trenutačno stanje ne odgovara iz raznih razloga, iskusni električar će bez problema „premjestiti“ izlaz na pravo mjesto. Ne zaboravite, savršenstvo se vidi baš u tim detaljima pa budite pedantni i u ovome – idealnom rasporedu rasvjete.

Komentari