Visilice: savjeti koji će vam olakšati odabir trendi rasvjetnih tijela

Sviđa nam se ova trendi rasvjeta u interijerima, ali kada treba donijeti konačnu odluku i odabrati visilicu, mnogi ustuknu i odluče se za klasičnu plafonjeru. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru idealnog mjesta za visilice.

 

Jedan od ključnih čimbenika koji utječu na percepciju bilo kojeg prostora je rasvjeta. Bez dovoljne količine svjetlosti nema ni lijepog interijera. Jedna od mnogima omiljenih vrsta rasvjetnih tijela jesu ona viseća, takozvane visilice. No, kada treba donijeti konačnu odluku i odabrati visilicu, mnogi ustuknu i odluče se za klasičnu plafonjeru. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru idealnog mjesta za visilice.

 

IDEALNO MJESTO

Prvo, razmislite gdje je želite smjestiti. Visilice odlično izgledaju u gotovo svakoj prostoriji. Tri su mjesta gdje visilice najčešće viđamo, ali u obzir dolaze i oni manje zamislivi prostori poput kupaonice…

U svakom trenutku imajte na umu stil kakvim namjeravate opemeniti svoj dom i visilice birajte ovisno o tome. Suvremeno, rustikalno, shabby chic, eklektika…neće svaka viseća rasvjeta dobro izgledati, neovisno o tome koliko vam se svidjela. Hrabri među vama mogu pokušati stvoriti zanimljiv kontrast miksajući nespojivo. Ako ipak niste skloni tome, držite se jednog stila.

 

Foto: Certified-Lighting.com

 

DUŽINA I VISINA

U obzir svakako uzmite dimenzije prostorije u koju namjeravate postaviti visilicu. Dužina i visina su itekako važni – premalena će visilica u prostranom interijeru izgubiti svoj efekt, dok će velika u malom prostoru vizualno zatrpati interijer. Idealna visilica trebala bi komplimentirati prostoriji, a ne zasjeniti je. Kada je riječ o spavaćoj sobi ili kupaonici, ne bojte se spustit visilicu… sve do zaglavlja, odnosno do blizine ormarića ili umivaonika. Neće vam smetati, jer se nalazi uz zid.

 

Foto: Popington Art

 

GRUPIRANJE VIŠE KOMADA

Ako volite trendove u interijerima, zasigurno ste već opazili da dizajneri vole kombinirati i stvarati takozvane klastere lustera. Odaberite dva, tri, četiri ili više visilica i postavite ih na različite dužne. To osobito dramatično i zanimljivo izgleda ako su visilice istog oblika ili barem boje. Imate li različita rasvjetna tijela, radije ih postavite na istu dužinu – različiti oblici dovoljno su upečatljivi, pa ne zahtjevaju dodatno naglašavanje stvaranjem klastera. Takvo grupiranje izgleda odlično iznad stola ili pak kuhinjskog otoka i šanka. Izbjegavajte postavljanje u druge dijelove stana, osim možda pokojeg kuta u dnevnom boravku ili iznad stubišta.

 

Foto: Interior Design Ideas

 

Inspiraciju za idealnu visilicu za svoj životni prostor pronađite u našoj  galeriji!