Nova rasvjetna tijela domaćih dizajnera koja ćete poželjeti imati u svome domu

Iz kreativnih radionica hrvatskih produkt dizajnera proizašlo je u posljednje vrijeme nekoliko modela sjajnih rasvjetnih tijela – stolnih i podnih lampi, visilica i lustera. Među dizajnerima našao se i jedan poznati arhitektonski studio te jedno posve novo ime na sceni. Saznajte u nastavku o kome je riječ!

 

Hrvatska produkt dizajnerska scena je produktivna, unatoč svim poteškoćama, koje se prije svega ogledaju u malom domaćem tržištu, ali i nemogućnosti pronalaženja naručitelja odnosno partnera te tvrtke koja bi se prihvatila proizvodnje njihovih proizvoda. Put od ideje i oblikovanja prototipa pa sve do tržišta odnosno korisnika je u dizajnu jako dug. Pritom je lako izgubiti početnu energiju i entuzijazam potrebne za realizaciju, a samofinanciranje od strane dizajera je gotovo pa nemoguće. No, usprkos tome, novi proizvodi dolaze, na veliku radost ljubitelja struke, ali i korisnika. Bitno je takve proizvode i podržati. Stoga smo vam odlučili predstaviti nova rasvjetna tijela koja su svoju premijeru imala nedavno, uglavnom na domaćim ili stranim sajmovima.

 

LUGONJA+HAVRANEK: Rasvjetna tijela OVERLAP

Mladi dizajneri, Kristina Lugonja i Filip Havranek profesionalni su i životni par koji u svome zajedničkom životopisu ima upisane čak dvije RED DOT nagrade u kategoriji produkt dizajna te dizajna rasvjete (svjetiljka Tap). Njihov studio Spacetime sada je iznjedrio novu kolekciju rasvjetnih tijela Overlap, koju čine stolne i podne lampe te visilice.

U realizaciji im jepomogao Kvadrat, danski proizvođač filca, temeljne sirovine za stvaranje kompozita od tkanine i polimera od kojeg su izrađena sjenila na rasvjeti. Posebnost lampi je u tome što ih možete naručiti u flat pack ambalaži pa onda složiti nakon preuzimanja, što znatno olakšava cijelu priču.

 

Foto: Havranek&Lugonja

 

Foto: Havranek&Lugonja

 

 

REGULAR COMPANY: lampa MERIDIAN

U sklopu najnovije linije proizvoda Missing collection našeg proslavljenog dizajnerskog kolektiva Regular Company, čiju okosnicu čine Ruđer Novak-Mikulić, Marija Ružić Vukmanić, Marinko Murgić i Tihomir Filipec  nalazi se i Meridian lampa. Riječ je stolnoj lampi geometrijskog oblika koja pokušava svojim dizajnom prizvati neka prošla vremena. Kao uostalom i cijela linija Missing Collection. Cilj dizajnerima je bio pobuditi sjećanje na prošlost, osobito one dijelove povezane s memorijom te odsutnosti od vlastitog doma.

Lampa Meridian ima ugrađen kružni mehanizam koji omogućuje da klizi uz svoju bazu, a svjetlu omogućava da se pomiče na predodređenoj putanji, stvarajući različite skulpturalne kompozicije.

 

Foto: Regular Company

 

 

DEEZ PRODUCT: lampa URBAN

Iza podnih i stolnih lampi Urban kriju se nove dizajnerske snage okupljene u Deez Product. Nju čine Ivana Zovko, Maša Simetić i Đena Đonlagić. Lampa Urban jedan je od 30-ak proizvoda koliko su do sada kreirale i predstavile javnosti tri mlade dame. Lampe su modernog oblika, kombinirane od drveta i metala te dolaze u tri boje: bijeloj, antracit i crnoj. Dizajnerice su ih zamislile kao proizvod koji se (iako ne nužno) savršeno uklapa u urbane interijere i održava suvremeni način života. Laserski izrezani otvori u metalu nude pogled u urbanost i vibrantnost grada a stapanje s drvetom želju za vlastitom oazom mira unutar istog.

 

Foto: Deez Produkt

 

Foto: Deez Produkt

 

3LHD: rasvjetna tijela ROOT I BoROOT

Arhitektonski studio, poznat i izvan granica Hrvatske po svojim arhitektonskim ostvarenjima, predstavio se javnosti sa svojim prvim komadom produkt dizajna. Do toga je došlo posve neplanirano. Naime, rasvjetno tijelo Root (odmah dolje) je nastalo unutar projekta interijera Zelenog Paviljona – restorana, odnosno buduće studentske kantine na kampusu Šumarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Oblik lampe, koju zajednički potpisuju Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Ema Gerovac te Dora Bilandžić, inspiriran je Maksimirskom šumom i reinterpretira oblik korijena drveta. Iako je osmišljen za potrebe specifičnog projekta, zbog pročišćenih se linija jednostavno primjenjuje u različitim prostorima a kombinacijom više njih stvaraju se zanimljive prostorne instalacije.

 

Foto: Jure Živković

 

BoRoot je nastavak priče, proizašle iz Roota. Riječ je rasvjetnom tijelu jednostavne estetike i visoke funkcionalnosti.  Tijelo lampe je pomično sjenilo čijim se dizanjem i spuštanjem mijenja širina snopa svjetlosti. Izvor svjetla je nevidljiv a rasvjeta je usmjerena na plohu. BoRoot jednako dobro egzistira kao pojedinačno rasvjetno tijelo, kao i u kompoziciji s više primjeraka.

 

Foto: Jure Živković
Komentari