SPOJITE NESPOJIVO: stilski ‘faux pas’ u interijerima je postao trend. Odvažite se na kombinaciju različitih vrsta drveta

Pravila su tu da se krše, zar ne? Budite odvažni i upustite se u avanturu

 

 

 

Baš kao i u modi, mnogi trendovi u interijerima nastali su tako što bi neka nezamisliva ili pak loša kombinacija odjednom dobila na popularnosti. Takav je slučaj sada s kombiniranjem različitih dekora drveta u interijeru. Jedno od najdugovječnijih i najsigurnijih nepisanih pravila uređenja interijera jest da odaberemo jedan drveni finiš i – naprosto ga se držimo. Dugo smatrano amaterskom greškom, različite kombinacije drvenih dekora sada su itekako poželjne.

foto: Entrancemakleri

No, nije sve ipak dozvoljeno, a želite li isprobati ovaj riskantni trend bez straha da ćete pogriješiti, u nastavku donosimo savjete kako to postići.

foto: dailydreamdecor.com

Pazite na količinu

Umjerenost je u ovom slučaju itekako bitna. Nemojte pasti u zamku i na jednu boju parketa smjestiti niz komada namještaja u drugom dekoru drveta. Upravo suprotno – odaberite jedan ili tek dva manja komada namještaja koji će činiti razliku, a idealan primjer su manje konzole ili stolići u dnevnom boravku. Ovisno o tome koje dekore kombinirate, poželjno je da se u prostoru nađe još jedan komad (najbolje detalj poput kakve posude, vaze ili okvira za slike) u istoj nijansi.

Foto: Jesper Florbran

Pazite na kontrast

Što veća razlika između boja podne obloge i odabranih komada namještaja, to bolje. U suprotnom, odaberete li relativno slične ili potpuno nekompatibilne nijanse, nećete dobiti skladan i udoban izgled, već nesmisleno povezane komade namještaja koji naprosto bodu u oko. Najbolje izgleda kombinacija svijetlog parketa s komadima namještaja od tamnog drva. Tako, primjerice, boja trešnje i boja bukve najvjerojatnije neće dobro izgledati.

Foto: Jesper Florbran

Pazite na ostatak interijera

Ovakva stilska igra zahtijeva neutralnu i jednostavnu podlogu, odnosno interijer u kojem nema pretjerano puno boja. Idealna je kombinacija bijele, boje kave, bež, sivih i ostalih neutralnih tonova uz koje će sve nijanse drva dobro izgledati.

foto: William Abranowicz za AD

Ako niste sigurni – preskočite ovaj trend

Nema ništa loše u tome da se držimo provjerenih trikova koji pale, a usklađene boje drvenih dekora u interijeru definitivno su dobar izbor. Neovisno o kojoj se prostoriji radi, ovo je pravilo koje će vam pomoći da u svom domu ili bilo kojem drugom prostoru bez problema stvorite skladnu i povezanu cjelinu. Odaberite jednu nijansu koja vam se čini najljepšom, i nastojte pronaći ostale komade u istoj ili barem vrlo sličnoj boji.

Foto: downshiftology.com
Komentari