Ekonomičnim i kreativnim idejama do jedinstvenog namještaja po mjeri

Namještaj po mjeri biramo uglavnom zbog njegove odlike da se u potpunosti prilagodi našem prostoru i optimalno ga se iskoristi. No, on nudi i mnogo više od toga… U to se možete uvjeriti na primjerima projekata studija Mirjane Mikulec u suradnji s Elgradom

 

 

Namještaj po mjeri nudi bezbroj mogućnosti osmišljavanja našeg interijera i eksterijera, znatno više nego što bismo možda na prvi pogled pomislili. Želite li da se komadi po mjeri potpuno prilagode vašem prostoru ali usto budu originalni, drugačiji od onih koje možete pronaći u salonima namještaja, nadahnite se prijedlozima koje je izveo studio Mirjane Mikulec u suradnji s Elgradom. U njima možete vidjeti kako malo drugačijim načinima obrade rubova pločastih materijala, kombiniranjem različitih dekora i skrivanjem ručki, namještaj doista može izgledati posebno.

 

 

KOMBINIRANJE VIŠE DEKORA

 

 

Volimo igrati na sigurno kada radimo namještaj po mjeri te se stoga običavamo ograničiti na maksimalno dva dekora i to uglavnom na dvije različite nijanse, no noviji trendovi donose miješanje više dekora i s obzirom na njihove uzorke.

Moderna, minimalistička kuhinja ravnih linija (slika gore), dobila je bezvremenskih štih kombiniranjem dva materijala – sivog feniksa koji se nalazi na frontama ormarića i iverala u dekoru sivo-bijelog granit mramora te drva brijesta. Dekor mramora ovdje je uspješno zamijenio keramičke pločice – tako se vizualno odvajaju gornji i donji elementi. Usto, njegova laminatna površina s prednje strane čini ga iznimno izdržljivim te otpornim na vlagu i grebanje.

 

 

U velikoj kuhinji u građanskom stanu (slika gore) korištena su tri materijala i četiri različita dekora – laminam s dekorom mramora, zeleni i bijeli medijapan te dekorativno staklo s bakrenom pozadinom. Odabir dekora mramora na laminamu i sjajnih bakrenih akcenata na donjim elementima dali su prostoru eleganciju i dašak luksuza. Ovako minimalistička kuhinja ravnih linija i bez gornjih elemenata djeluje slojevitije i zanimljivije.

Dekorima se možemo poigrati i s obzirom na različite površine na koje ih apliciramo – ovdje je kvalitetni laminam, odnosno iznimno otporna gres keramika od porculana, stavljena na kuhinjski otok, na radni prostor, kao radna ploha ali i na zid kao obloga.

 

 

 

Prostrana kuhinja sa šankom toplih zemljanih tonova (slika gore) rađena je od čak četiri dekora. Međutim, sva četiri materijala u potpunosti se nadopunjuju pa imamo smeđesivi i svijetlosivi dekor iverala, drveni dekor brijesta te dekor granit mramora na radnoj ploči. Iveral kao materijal dominira kuhinjom dok su dekori drva i mramora u ulozi stilskih akcenata koji su razigrali kuhinju.

Ovakav odabir materijala savršen je izbor za one koji vole moderan dizajn i jednostavne ravne linije, a istovremeno žele u kuhinji imati ugodnu te umirujuću atmosferu doma. Nju smo postigli upravo dekorom drveta te toplim zemljanim tonovima.

 

 

 

KANTIRANJE U DRUGOJ BOJI

 

 

Uz priču o namještaju po mjeri rađenom od iverala veže se uvijek i kantiranje koje kvalitetno obrađuje rubove polica, fronti ormarića… S obzirom na to da se rubovi kantiraju laserski, razlike između medijapana i iverala se brišu. Prije svega vrlo kreativno i ekonomično rješenje je kantiranje u kojem je kant traka u drugoj boji čime postižemo jedinstven izgled.

 

 

Vrlo čest odabir je crna kant traka, iako je vrlo efektna i u drugim bojama i dekorima, u što se možete uvjeriti na primjeru kuhinje s crvenom kant trakom (slika gore). Ili pak s kant trakama u dekoru drveta koji je odabran za minimalističku bijelu kuhinju koju vidite na slici ispod. Poigrali smo se dekorom drva na radnoj ploči i rubovima na bočnom dijelu koji je osmišljen kao polica. Time se povezao gornji i donji dio šanka a sam namještaj dobio je dozu ekskluzivnosti.

 

 

Kant trake u kontrastnoj boji izvrstan su način da se komadima namještaja da posebnost te da budu dinamični stilski akcenti u prostoru. Potrebno je pritom paziti da boja trake koju stavljamo bude povezana s bojama u prostoru.

Primjerice, na bijeloj polici u dnevnom boravku (slika dolje) crna kant traka ima kolorističku poveznicu s tv prijamnikom, podnim pločicama u kuhinji te tepihom.

 

 

 

FRONTE UNUTAR KORPUSA

 

 

Ako vam se sviđaju rubovi u drugoj boji ili dekoru kojim namještaj dobiva “okvire”, još jedan način kako to možete postići kod zatvorenih elemenata jest smještanje fronti unutar korpusa (slika gore). Tada je bitno da kantiranje tih korpusa bude u drugoj boji.

Monokromatska kuhinja (slika gore), vrlo jednostavnog dizajna – ravnih, pročišćenih linija, baš kao i kupaonski ormarić (slika dolje) postali su zanimljiviji upravo ovom efektnom “metodom” – smještanjem fronti unutar korpusa ormarića čiji su rubovi ostali vidljivi i s “okvirom” u drugoj boji.

 

 

Dizajneri vole u ovom slučaju “uranjanja” fronti unutar korpusa koristiti kontrastne boje, kako bi ovaj način slaganja namještaja po mjeri više došao do izražaja. Namještaj postaje jedinstven i upečatljiv, no ne i nametljiv.

 

 

 

 

 

FREZANE FRONTE I RUČKICE

 

FRONTE:

 

Povratak klasičnog stila u interijere donio je i komade namještaja koji na sebi imaju uklade – lagane udubine koji stvaraju svojevrsne okvire na frontama.

Ovakve uklade moguće je raditi samo na medijapanu, a najčešće se na njih odlučujemo u kuhinjama. No, jednako efektno uklade kao dekorativni element funkcioniraju na frontama namještaja za bilo koju prostoriju – od garderobnog ormara u spavaonici, komode u dnevnom boravku pa sve do ormarića za cipele u hodniku.

 

 

RUČKE:

 

Još uvijek prisutan trend u izradi namještaja po mjeri su fronte bez vidljivih vanjskih ručki – one se kod medijapana frezanjem skrivaju i dio su same fronte dok se kod iverala ručke skrivaju umetanjem profila koji su potpuno nevidljivi.

 

 

Otvaranje ovakvih komoda, ormarića, ladica sa skrivenim ručkama vrlo je jednostavno i praktično, a izgled ovako kreiranog namještaja nudi vrlo profinjen dojam te stvara ravne elegantne i nenametljive, a ipak primjetne linije u prostoru.

Nadamo se da će vam sve navedene ideje poslužiti u kreiranju jedinstvenih komada namještaja po mjeri i pretvoriti vaš dom u sasvim posebno mjesto s jakim stilskim detaljima.

 

 

 

 

Foto: Darko Mihalić, Sanja Jagatić i Željko Rukavina

PROMO

Komentari