5 i više nego dobrih razloga zbog kojih vrijedi razmisliti o novom načinu zagrijavanja doma

Vrlo malo nas je zadovoljno grijanjem u svome domu. Razlozi se najčešće kriju u visokim računima, neefikasnosti, suhom zraku i neprilagođenosti modernom načinu života. Oduševila nas je opcija koja sve to može promijeniti nabolje a sada je dijelimo s vama!

 

 

Dolazak zime uvijek iznova aktualizira problem zagrijavanja prostora. Nemoguće je u to doba godine boraviti u prostoru koji nije zagrijan, stoga smo spremni učiniti sve da nam bude toplo. Jer, i najljepši i najatraktivniji interijer gubi na svojim čarima i atributima ako nije ugrijan na temperaturu koja omogućava boravak u njemu. Bilo da je riječ o naša četiri zida, uredu, hotelu ili nekoj ustanovi koju ste posjetili. Problem s temperaturom je i u tome što nerijetko neke prostorije, unatoč grijanju, ostaju hladne jer je loša distribucija topline.

No, hladnoća nije jedini problem koji znamo imati s grijanjem. Visoki računi su ono što nas također muči, kao i loša kvaliteta zraka te neprilagođenost suvremenom načinu života.

No, sve to ne mora biti tako ako razmislite o novom načinu grijanja. Upoznajemo vas s infracrvenim (IC ili IR) sustavom grijanja koji donosi Ekosen. Evo pet i više nego dobrih razloga zašto valja ozbiljno uzeti u obzir IC grijanje kao novu spasonosnu opciju za svoj dom u hladnim mjesecima!

 

Foto: Ekosen

1. PRIRODNO I EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO

Infracrveno grijanje zagrijava prostor preko ploča odnosno IC panela koji pretvaraju skoro 100 % električne energije u toplinu. Panele možemo postaviti na zidove ili strop. Ovo je inovativna metoda utopljavanja prostora u kojem putem panela infracrveni valovi zagrijavaju predmete u prostoru. Predmeti apsorbiraju energiju infracrvenih valova i odašilju je natrag u obliku topline, koja se djelomično prenosi u zrak, djelomično na predmete te dijelom preko IR toplotnog zračenja natrag u okolicu. IC paneli su ekološki proizvod jer zbog svoje male težine, pri izradi i recikliranju, troše znatno manje energije u usporedbi s klasičnim sustavima za grijanje.

 

2. UGODNO I ZDRAVO

IC grijanje oponaša prirodni krug grijanja te je povoljniji za naše zdravlje jer dolazi do manjeg kovitlanja zraka te se održava primjerena vlažnost zraka koja donosi ugodu i svježinu u zraku. Manje kovitlanje zraka utječe i na smanjeno dizanje prašine i mikroorganizama, pa je idealno za sve koji pate od alergija. Zato u ovakvim prostorima neće biti dobro i ugodno samo vama nego i kućnim ljubimcima.

Ozbiljna istraživanja također upućuju na pozitivne učinke IC topline na rad stanica. Utjecaji na stanice koje primaju IR toplinu su, prema istraživanjima, iznimno pozitivn. IR grijanje koristi se i u inkubatorima, međutim pri tom se koriste veće količine IR topline.

 

Foto: Ekosen

3. POVOLJNO, A KVALITETNO

IC grijanje je sustav s kojim ćete štedjeti, a bit će vam toplije i ugodnije. Dakle, nećete morati grijati slabijim tempom i na nedovoljnoj temperaturi kako biste manje platili. U Ekosenu tvrde kako s IC panelima uštedimo i do 60 posto troškova grijanja (kod loživog ulja). Prije svega, sama investicija je znatno niža jer nećete trebati imati ložionicu, kotlovnicu ni dimnjak, a sustav je moguće uvoditi korak po korak, opremajući jednu po jednu prostoriju, kako vam financije dopuštaju.

Usto, montaža je vrlo jednostavna i brza, bez većih intervencija u prostoru. Ovakvo grijanje ima gotovo 100%-nu iskoristivost jer se električna energija gotovo u potpunosti pretvara u toplinu u prostoru gdje se nalazi grijaće tijelo. Stoga nema nikakvih gubitaka kroz dimnjak i cijevi.

 

4. OPTIMALNO I RAVNOMJERNO GRIJANJE

Putem Wi-Fi IR Sun regulatora, što je neka vrsta termostata, moći ćete zagrijavati svaku prostoriju onoliko koliko je potrebno. Tako ne samo da štedite nego prilagođavate svaki prostor optimalnom temperaturom. Kako su svi predmeti topliji i zidovi su topliji do 4 stupnja nema hladnih zidova kao što se zna dogoditi kod drugih sustava grijanja – da je temperatura 23 stupnja, a da je u prostoru i dalje hladno.

S IC grijanjem nema temperaturnih razlika u prostoriji jer je toplina između poda i stropa ravnomjerno raspoređena. S IC grijanjem brzo nam postane toplo, a prostor dugo zadržava toplinu.

 

Foto: Ekosen

5. ESTETSKI PRIVLAČNO

Često uređaji u našem domu imaju jedan veliki minus – estetski su neatraktivni i tako nagrđuju i zauzimaju dragocjeni prostor. Upravo to se događa i s mnogim sustavima grijanja, no ne i IC panelima, koji su nenametljivi, a istovremeno uljepšavaju prostor. I vrlo su prilagodljivi svakom prostoru, kao i vašem ukusu.

Možete odabrati posve bijele ploče, koje će biti manje vidljive, ili ih pak možete koristiti kao sliku s odabranim motivom, ogledalo ili pak ploču s natpisima. Takav panel izgleda kao dekorativni element, a pritom ima skriveni adut: da zagrijava prostor i čini nam život u zimskim mjesecima ugodnijim.

U video prilogu iz prve ruke saznajte, od korisnice Željke Lončar Stanković iz Ludbrega, iskustvo uvođenja infracrvenog grijanja u svoj dom, u kojem živi sa suprugom i dvije kćeri!

 

 

Komentari