Zašto je bitno što prije krenuti u obnovu Zagreba?

Godinu dana nakon potresa u Zagrebu, još je više otvorenih pitanja. Čekati grad da obnovi zgrade u centru Zagreba ili krenuti sami u obnovu, kupiti novi stan u novogradnji ili kuću u okolici Zagreba… mnogi su se našli u sličnoj situaciji.

 

 

 

Sa željom da se centar Zagreba što brže obnovi, nastala je građanska udruga SOS Zagreb. Osim toga, popričali smo i sa stručnjacima iz struke – dipl.arhitekticom Majom Majetić iz studija Mirjana Mikulec interijeri, kao i PR stručnjakinjom i vlasnicom agencije PRiredba Anom Petričić Gojanović o važnosti brze obnove glavnoga Hrvatskog grada. Skupili smo i informacije i od agenata za nekretnine koji su nam iz prve ruke otkrili i stanje na tržištu.


ARHITEKTI, PROJEKTANTI, GRAĐEVINARI

Stanovnici centra Zagreba su i dalje iseljeni ili živi u oštećenim zgradama, a osim što strepe od novih podrhtavanja, suočeni su i s ogromnom količinom novih informacija koje zapravo ne razumiju – a ne znaju ni gdje bi trebali pronaći odgovore. Godinama je zanemarivana činjenica vjerojatnosti od potresa, nije se slušalo struku niti se građane pripremalo za ovakve krizne situacije.

„Gledajući unazad, odrađeno je mnogo toga – od prvog volonterskog zamaha inženjera građevine i arhitekture, pa do donošenja Zakona te niza uputa, pravilnika i programa. Sanirano je ono najnužnije – dimnjaci i zabati, te su uklonjeni oštećeni dijelovi zgrada. Sustav je uspostavljen – od izrade projektne dokumentacije, financiranja i realizacije obnove, ali potrebno je omogućiti građanima brži pristup točnim informacijama, te ih objediniti na jednom mjestu. Ponuđen je model financiranja, ali potrebno je više uključiti banke“, ističe arhitektica s iskustvom dipl.arh.Maja Majetić, iz studija Mirjana Mikulec interijeri te dodaje: „Struka se od samog početka stavila na raspolaganje za svaku stručnu pomoć“

U tijeku su izrade elaborata i projekata za obnovu , no koja je budućnost Zagreba nakon potresa? 

„Kroz povijest su velike nepogode (katastrofe) poticale napredak. Gubici ljudskih života i materijalna šteta poticali su ljude da stvore sigurnije i kvalitetnije mjesto za život. Greške su se ispravljale, tražila su se bolja rješenja. Iskustva i metode koje se primjenjuju u obnovi starih gradskih ostalim europskim metropolama mogu nam pomoći. Svakako trebamo izvući pouku iz svega ovoga –  i iskoristiti mogućnosti koje su pred nama. Ulazimo u topliji period godine kad je puno lakše raditi i organizirati građevinske radove stoga bi bilo dobro da se to iskoristi. Osim toga, suočeni smo s manjkom stručne radne snage tako da nas čeka period kad će i uz pripremljenu projektnu dokumentaciju i riješeno financiranje obnove, trebati čekati početak radova“, ističe arhitektica Majetić.

Foto: Eldar Nazarov / Usplash

KULTURA, JAVNI DOGAĐAJI i DRUŽENJA

Sigurniji Zagreb žele svi, kako njegovi stanovnici tako i budući gosti. Metropola je veliki mamac za turiste – posebno se to odnosi na povijesno središte koje ima kulturnu i povijesnu vrijednost koja sve više propada. Zašto je važno krenuti što prije u obnovu pitali smo i PR stručnjakinju Anu Petričić Gojanović koja je ujedno i članica udruge SOS Zagreb.

„SOS Zagreb je udruga građana Zagreba koji žele kvalitetnu i poštenu obnovu našeg grada, povratak života i sigurnosti. Okuplja građane grada Zagreba i njegove okolice, sve one kojima su domovi nastradali u potresima, ali i sve one građane koji strahuju za budućnost svog grada i koji strahuju od novih urušavanja. Kao građanska inicijativa nemamo namjeru miješati se u politiku niti imamo političke ambicije. Naša namjera je uključivanjem građana u proces obnove grada Zagreba, utjecati na odluke nadležnih institucija kako, već zapušteni i narušeni dijelovi grada ne bi takvi ostali već da se građanima omoguće provedivi okviri za pokretanjem obnove. Već su nam se u rad udruge priključili brojni stručnjaci – arhitekti, pravnici, građevinski inženjeri – statičari, kako bismo zajedno s njima analizirali probleme i našli moguća rješenja. Jako je važno da nam se priključi što više građana kako bismo bili što brojniji i kako bi snagom mase mogli uz podršku stručnjaka bili utjecajniji i mogli pokretati promjene koje imaju za cilj opće dobro za sve građane Zagreba ali i Hrvatske“, istaknula je Ana iza koje su godine i godine organizacije i planiranja događaja u Zagrebu – ali i šire.

Obnova Zagreba ključna je za razvoj, ne samo grada već i cijele Hrvatske jer utječe na poslove, svakodnevni život, turizam… na sve aspekte života građana. „Zagreb je trenutno nesiguran, ali i povremeno opasan grad bez perspektive razvoja, a što i kako se na obnovi radi nije ni približno dobro ili dovoljno da bi grad Zagreb postao – siguran grad pun života, sveučilišno, povijesno i kulturno središte, turistička destinacija, ekonomsko-administrativno-politički centar kakav suvremeni europski grad može, mora i treba biti. “, jasna je vlasnica Prireba PR agencije, koja je ujedno i jedna od najpoznatijih i najuspješnijih u Hrvatskoj“, priča nam Ana te dodaje:„Zagreb treba hitnu pomoć da ponovno oživi jer svaki glavni grad ujedno je i simbol i ogledalo svoje zemlje!“

Poštovani,
Kakav je osjećaj voditi državu čiji glavni grad i godinu dana nakon potresa izgleda ovako?

🏚➡️🏠⏳

Poruke…

Posted by SOS Zagreb on Monday, March 22, 2021


NEKRETNINE I STANJE NA TRŽIŠTU

Zadnja godina dana donijela je velike promjene na tržištu nekretnina. Zbog potresa je svakako  najdinamičnije u Zagrebu. Iako je puno manja potražnja za nekretninama u centru, širi centar i periferija su I poskupjeli. Ljudi su svakako oprezniji, više se informiraju o statici zgrade, tako da ni ne čudi da je najtraženija novogradnja – zato su joj i cijene porasle.

Foto: Unsplash / Mirjana Mikulec Nekretnine

Agenti za nekretnine iz agencije Mirjane Mikulec uvijek ističu kako je potrebno dobro se informirati i savjetovati sa stručnjacima oko cijena i iznosa. Isto tako, upozoravaju kupce i prodavatelje na ispravnost dokumenata. “U svojoj smo agenciji za nekretnine skupili iskusnu ekipu, a cilj je surađivati i s drugim agencijama kako bi u konačnici klijentima osigurali najbolju ponudu”, istaknula je I Mirjana Mikulec, poduzetna dizajnerica interijera koja dodatno ističe: “Važno je imati podršku i stručnjake na svojoj strani – bilo da je riječ o nekretninama, ili bilo kojoj drugoj djelatnosti”.

U razgovoru sa agentima za nekretnine – širi centar, Maksimir, Stenjevec, Vrapče, Borovje, Dubrava , kao i Jarun – su među najtraženijim kvartovima jer je tamo najviše novogradnje.

Mirjana MIkulec nekretnine


ŠTO MOŽEMO MI – GRAĐANI ZAGREBA NAPRAVITI?

„Ključna je razmjena informacija i iskustva, što građani i čine. Nečije iskustvo može pomoći velikom broju ljudi. Od samog početka, solidarnost i spremnost na pomoć su uvelike umanjile kolektivnu traumu. Sada nam to može pomoći da što prije krenemo u konkretne radove i obnovu završimo što uspješnije“, ističe arhitektica Majetić.

Iskustvo zadnjih godinu dana nam je pokazalo da moramo bolje brinuti o mjestu gdje živimo, zato je bitno i što prije krenuti u obnovu centra Zagreba.

Foto: Frane Medić / Unsplash
Komentari