Margareta Heder, Schneider Electric: “Okviri utičnica i sklopki od stakla, drva ili metala pravi su hit!”

U povodu prvog izdanja festivala In Dizajn – Festival modernog doma na kojem će tvrtka Schneider Electric predstaviti svoj program utičnica i sklopki za struju, razgovarali smo s Margaretom Heder, Regionalnom voditeljicom marketinga u Schneider Electricu i saznali sve o najnovijim trendovima u svijetu modernih detalja za uređenje interijera.

1. Što je UNICA i po čemu se proizvodi iz te linije razlikuju od konkurentnih, koje su posebnosti UNICA linije?

Moderno uređenje interijera postalo je nezamislivo bez upečatljivih detalja. Kada govorimo o detaljima, najčešće mislimo na slike, postere, ukrasne jastuke, ogledala, svjetiljke ili tepihe. Često zaboravljamo detalje koje svi imamo u svojim životnim prostorima, ali ih uglavnom ne primjećujemo, jer ih smatramo nuždom. Među njima su i električne instalacije, posebno njihovi vanjski dijelovi, poput sklopki i utičnica.

P104897

2. Koliki je udio UNICA proizvoda na tržištu?

Schneider Electric je prije desetak godina plasirao na tržište prve asortimane sklopki i utičnica, te je u potonjih desetak godina uveo pet različitih programa, od kojih je jedan Unica. Tu su programi Sedna, Asfora, Sistem M, Cedar Plus, itd. Za hrvatsko tržište najinteresantnijima su se pokazali programi Unica i Asfora. Unica i Asfora trenutno drže više od 60% prodaje Schneider Electric sklopki i utičnica.

3. Koji su najpopularniji proizvodi u Hrvatskoj? Što Hrvati više vole – što jednostavnije, ili su spremni za više boja i nove materijale?

Najpopularniji proizvodi u hrvatskoj su još uvijek proizvodi u standardnoj bijeloj boji. Razlog ovome krije se u statistici, odnosno u omjeru gradnje stanova i vlastitih kuća. Tako primjerice kod novogradnje stanova, standardi su uglavnom vezani za bijele utičnice, čime dominantno ova boja preuzima prevlast. Međutim, s obzirom da klijenti sve više obraćaju pažnju na estetski doživljaj i dizajnerske elemente, primjetan je porast primjene drugih vrsta, boja, oblika i materijala. Tako smo primjerice u zadnjih pet godina primjećivali trendove primjene utičnica i sklopki višeg standarda od različitih materijala, tipa kamen, drvo, metal, staklo, iz Unica Class ili Unica Top programa. Uz njih se uobičajeno kombiniraju wireless ili KNX elementi, koji samom svojom primjenom podižu standard življenja. S druge strane tzv. „medium“ gradnja, standardnih vrijednosti, postepeno počinje primjenjivati različite boje u novogradnjama, pa tako primjećujemo trendove u primjeni bež, rozih ili pak plavih nijansi iz Unica programa.

SLM_4507

4. Po Vašem mišljenju, što današnji kupac traži? Je li i dalje u fokusu jednostavnost i funkcionalnost ili prepoznaje ove neophodne proizvode kao dodatak, dizajnerski „touch“, estetsku komponentu unutarnjeg uređenja?

Današnji su kupci vrlo zahtjevni i jako smo sretni da možemo udovoljiti brojnim njihovim željama u što ljepšem uređenju interijera. Pored dizajna, naši proizvodi pružaju vrhunska tehnološka rješenja, poput KNX programa ili Unica wireless, sa svojim mogućnostima umrežavanja, jednostavnosti ugradnje, centraliziranog upravljanja mobilnim aplikacijama i tomu slično.

5. Što biste Vi preporučili?

Osobno smatram da svaki kupac ima svoje vizije i svoj osebujan ukus, te širina naše ponude otvara mogućnosti u preporuci adekvatnog programa za najširi dijapazon ukusa. Pet različitih linija dekorativnih okvira iz Unica programa će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike i ujedno ispratiti neki od aktualnih svjetskih trendova.

Unica Plus zadovoljava visoke standarde vodeći računa o dugotrajnosti i dizajnu. Široki spektar boja omogućava slobodu izbora. Ova ponuda podiže kvalitetu života na viši nivo. Unica Quadro – moderno i minimalističko osvježenje žarkih boja ili metalik nijansi. Unica Top linija – za rezidencijalne i poslovne prostore kod kojih je neophodno postići funkcionalnost, komfor i estetiku. Drveni i metalni dekorativni okviri na kojima se ova linija bazira su kvalitetni i trajni. Najekskluzivnija linija je Unica Class koja predstavlja vrhunac spoja tehnoloških dostignuća, dizajnerskih eksperimenata i novog načina upotrebe odavno poznatih materijala – metala, kože, stakla i kamena.

SESdag2 071
SESdag2 071

6. Često ističete da su proizvodi UNICA linije sigurni (u smislu da štite od rizika od požara i električnih opasnosti) i štede električnu energiju. Kako prekidač ili utičnica štiti i štedi energiju, možete li pojasniti?

Schneider Electric Unica program nudi široku lepezu mehanizama najrazličitijih funkcija koju karakterizira funkcionalnost, estetika te ušteda električne energije. Od obične sklopke ili utičnice, preko komunikacijskih utičnica, sve do regulatora rasvjete kojima se podešava jačina svjetla. Proizvodi kompanije Schneider Electric kao što su detektor pokreta ili detektor prisutnosti, štede energiju na mjestima gdje osvjetljenje nije non-stop neophodno. Detektor aktivira osvjetljenje u trenutku kada neko prolazi kroz kroz hodnik ili ulazi u prostoriju koja se ne koristi često.

7. Je li UNICA Wireless pogodnija za manje stanove ili veće stambene prostore? Na kojem principu funkcionira UNICA Wireless? Moraju li se raditi nove instalacije ili kakve preinake?

Modularnost i veliki broj funkcija omogućuju razne scenarije upravljanja pomoću Unica Wireless sklopki. Moguće je, primjerice, pored kreveta ugraditi sklopku koja će paliti i gasiti stropnu lampu bez ustajanja. Zamjenom pojedinačnih mehanizama Unica Wireless modulima možemo stvoriti centralizirani sustav upravljanja žaluzinama i roletama u cijelom stanu. Bežični sustavi nude i mogućnost stvaranja različitih svjetlosnih scenarija u različitim prostorijama, ovisno o okolnostima, za gledanje televizije, kuhanje ili neku drugu radnju koja zahtijeva posebno osvjetljenje.

P90179

Ukoliko želite renovirati kuću ili stan, a želite brz, jednostavan i povoljan sustav, rješenje je Unica Wireless. Unica Wireless je program sklopki koje koriste radio tehnologiju (RF) za razmjenu informacija te omogućuju potpuni komfor i ugođaj u vašem domu ili poslovnom prostoru. Proizvodi su prilagođeni radu u manjim stambenim cjelinama i poslovnim prostorima bez oštećivanja zidova.

Ukoliko na primjer gledate televiziju i ne želite ustajati iz kreveta da biste ugasili ili prigušili svjetlo, ovaj proizvod može biti rješenje. Tehnologija radio frekvencije koja se koristi u Unica Wireless uređajima pojednostavljuje svakodnevno upravljanje osvjetljenjem, roletama, kao i mnogim drugim uređajima. Unica Wireless ponuda je specijalno projektirana za renoviranje kućanstava i poboljšanje funkcionalnosti u manjim poslovnim objektima. Uređaji su jednostavni za postavljanje i programiranje. Zamjena tradicionalnih sklopki je jednostavna. Naime, obična sklopka mijenja se “Unica Wireless” modulom, a na mjesto gdje želite postavite tipku napajanu baterijama. Postoji i opcija s daljinskim upravljačem.

P126470

8. Što ćete predstaviti na Sajmu interijera? Možemo li očekivati kakve novitete?

Predstaviti ćemo najnoviju ponudu iz asortimana 2016-2017 koja uključuje proširenje boja i materijala u programima Unica Top i Unica Class, te Unica wireless sustav, kao i najnoviji i vrlo popularan trend USB utičnica za napajanje računala, mobitela i drugih uređaja, direktno iz zida.

9. Gdje možemo kupiti UNICA proizvode, kome se obratiti?

Kroz našu široku distributersku mrežu naši proizvodi dostupni su u gotovi svim dijelovima Hrvatske. Naši partneri s maloprodajnim trgovinama su Attero-tim doo, Brodometalurgija doo, Čulić Elektrocentar doo, Elcop doo, Elektronabava doo, Elektro Milas doo, Indi doo, Lipapromet doo, Nabla plus doo, Strujić & Co doo, Telur doo, Unitrg doo. Kompletnu ponudu mozete pogledati na www.schneider-electric.hr.

Više informacija možete saznati ovdje.

Komentari