OSB ploča u vašem domu

OSB ploča engleskog naziva Oriented Strand Board – ploča sa suprotno orjentiranim iverjem, sve veću primjenu nalazi u interijerima. Ove ploče se proizvode prešanjem i ljepljenjem pojedinih slojeva dugog i tankog iverja te su ti slojevi postavljeni međusobno pod pravim kutom. Slojevi su međusobno slijepljeni smolama i ljepilima, te sprešani u vrlo krutu i čvrstu ploču. Imaju odlična statička i mehanička svojstva, vrlo su čvrste, atraktivno izgledaju.
IMG_4274

Proizvode se u debljinama od 6-25mm, dok se za izradu namještaja najčešće koriste ploče debljine 18mm cijena kojih se kreće oko 100kn/m2.

Ovaj jeftini materijal, vrlo interesantnog izgleda i odličnih svojstva može se koristiti na različite načine u interijerima – kao pregradne stijene, krovne i zidne konstrukcije, podne, zidne i stropne obloge, te za izradu namještaja.

Dvije su osnovne vrste OSB ploča – za upotrebu u suhim unutarnjim prostorima i za upotrebu u umjereno vlažnim uvjetima.

Ukoliko imate manji budžet a želite stvoriti neobičan, atraktivan te pomalo industrijski interijer svakako savjetujemo da koristite OSB ploče. Ploče možete ostaviti u prirodnoj boji, polakirati ih ili obojiti u bilo koju boju. Njegova površina je hrapava, linijski strukturirana što daje poseban šarm  interijeru. Kod uporabe OSB-a treba biti oprezan kako ne biste pretjerali i doveli do zagušenja prostora njegovim pretjeranim korištenjem. Savjetujemo da ne koristite OSB u kombinaciji sa drugim materijalom drvenog dekora već jednobojnim, glatkim iveralom ili medijapanom koji svojom strukturom i bojom neće kontrirati OSB-u na način koji bi to učinila neka druga drvena struktura. Kombinacijom tih dvaju materijala različite strukture i boje možemo stvoriti idealan sklad u interijeru.

Ako ste hrabriji možete obući cijeli zid u OSB ploče te ga time dekorativno dodatno naglasiti i učiniti interesantnim akcentom u prostoru.

Komentari