Godina pred nama: 4 trenda u interijerima koja ćemo viđati u 2023.

Posljednjih nekoliko godina po mnogočemu je bilo specifično. Između ostalog, usporile su našu svakodnevnicu i bili smo prisiljeni više vremena provoditi u svojim domovima pa su u skladu s tim izgledali i naši interijeri. Čak i onima kojima je funkcionalnost nekad bila jedini kriteriji počeli su obraćati pažnju na dizajn, kombiniranje boja i tekstura.

 


Sada kad je pred nama nova godina, koja simbolično predstavlja neki novi početak i kada smo najspremniji na promjene pravo je vrijeme za unijeti ih i u svoj dom. Za početak otkrivena je boja godine, Viva Magenta. Hoće li se ona provlačiti kroz domove diljem svijeta i koje nas još novosti očekuju, saznajte u nastavku.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/FOTO: SASA LISJAK

1. EKSPLOZIJA BOJA

Bijeli i neutralni interijeri ostat će vječni klasik i uvijek postoje oni koji će upravo njima naginjati. To je potpuno razumljivo jer zrače jednostavnošću i elegancijom, no čini se da ćemo viđati sve manje takvih interijera. Ono što arhitekti, dizajneri i ostali stručnjaci predviđaju su boje.

Foto: Natalija Zakarova

3D vizualizacija: Om Interiordesign

Foto: Curbed

Iako će se interijerima proširiti intenzivne boje kao što su smaragdno zelena ili pariško plava, one koje će plijeniti pažnju definitivno su konjak, cigla narančasta ili primjerice koraljna.

Foto: Pufik Homes

Oni koji imaju neutralne interijere lako će se prilagoditi novim trendovima ako popularne boje unesu kroz manje komade namještaja ili još bolje, tkanine. Tepih, zavjese ili dekorativni jastučići napravit će veću promjenu nego što očekujete.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/FOTO: DARKO MIHALIĆ

Foto: Luxe 39

2. NOVA VRIJEDNOST DIZAJNA

Većina nas je u nekom trenutku života, bez obzira na to o kojem se prostoru radi, sobi u roditeljskom domu, studentskoj sobi, podstanarskom ili vlastitom stanu o namještaju odlučivala na temelju cijene.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

Naravno da i dalje volimo dobar dizajn po pristupačnoj cijeni, no sve smo skloniji ručno rađenim detaljima i dizajnerskim komadima koji personaliziraju svaki dom i unose toplinu u prostor u kojem provodimo najvažnije vrijeme.

Foto: Marko Cindrić

3. NEŠTO STARO

Kupci su sve manje zainteresirani za uniformirane interijere i usklađene komade. Sve su skloniji uklopiti u svoj dom naslijeđene ili na buvljacima kupljenje komade koji uz malo kreativnosti i uz nekoliko poteza kistom mogu postati statment komadi.

Budući da smo kao društvo sve skloniji održivim materijalima i zaštiti okoliša, čini se da će se ovaj trend još dugo zadržati.

Foto: Anthropologie

Foto: Stadshem

Foto: Maria Voinova

 

Foto: Anthropologie

Foto: Maria Voinova

4. BILJKE VODE GLAVNU  RIJEČ

Biljke u prostor unose dašak prirode i svježine, osim toga, beskonačna mogućnost kombiniranja i dekoriranja čine ih vrlo poželjnim u interijerima. Bez obzira na to radili li se o kreativno aranžiranom cvijeću ili onome u teglama, jedno je sigurno, ništa ne oplemenjuje prostor kao biljke.

PROJEKT: TRAŽIMO DOM/FOTO: DARKO MIHALIĆ

Osim što su važne za dobar estetski dojam, biljke filtriraju zrak, poboljšavaju kvalitetu sna, poboljšavaju produktivnost i pomažu s alergijama. Jedino što još trebate odlučit jest gdje koju biljku pozicionirati, pa vrlo dobro birajte biljke s obzirom na karakteristike stana kao što su izvor svjetlosti i toplina kako vi što duže trajale.

Foto: Decoist

 

Foto: Stadshem

 

 

Foto: Ylighting.com
Komentari