Tri različita uređenja ureda

Uredski prostori ujedno su drugi domovi. U njima provodimo većinu dana stoga ne čudi da su upravo ti interijeri oni u koje se investira. Predstavljamo vam tri sasvim različita pristupa u njihovim uređenjima.

Posljednjih se godina sve više prati efikasnost rada zaposlenika i pronalaze se novi načini njihove stimulacije; bilo da je riječ o kraćem i kliznom radnom vremenu ili uređenju prostora rada. Mnoge korporacije unutar svojih zidova zaposlenicima nude sadržaje poput teretane, vrtića, restorana, soba za dnevni boravak i druženje.

Ove sezone pokazali smo vam jedan open space radni prostor, ured agencije I to nije sve! koji potpisuje arhitekt Lovro Koružnjak. Prilikom uređenja prostora vodilo se idejom otvorene komunikacije i nevezanosti djelatnika isključivo za jedan prostor. Djelatnici su tako u mogućnosti raditi iz dijela ureda koji im najviše u određenom trenutku odgovara, slobodno se krećući i koristeći ured poput vlastitog prostora. A u sklopu ovih 400 četvornih metara dobrodošli su i kućni ljubimci. Nekadašnja tvornica ostala je inspiracija arhitektu koji joj prilagodio industrijski stil i učinio ga toplijim izborom neutralnih boja i OSB pločama.

Isti stil koristili su kao polazišnu točku i kreativci studija Brigada koji su nedavno uređivali prostore tvrtke Kofein. Primarna im je bila organizacija jer ona “kreira fleksibilnu scenu za različite tipove aktivnosti i korištenja, a kombinacije različitih materijala, boja i oblika potiču neočekivana taktilna i vizualna iskustva”. Najveću površinu u dijelu koji je otvoreni prostor zauzima radna zona. Njezinom pozicijom u prostoru i organizacijom radnih mjesta omogućeno je jednostavno širenje u skladu s povećanjem broja zaposlenika, a da to ne utječe na kvalitetu rada i doživljaj prostora. A sam doživljaj prostora dodatno je obogaćen umjetničkim radovima koji su pozicionirani gotovo galerijski.

 

Pod nazivom “Mi casa es su casa” arhitekti studija naziva B!RO stvorili su toplo i trendovsko okruženje za djelatnike agencije Señor. Pastelni roza i zeleni tonovi dolaze do izražaja na lokaciji bogatoj prirodnim svjetlom, a upravo su boje bile te koje su diktirale uređenje. “Drugačiji karakteri, a time i način rada, dočarani su upotrebom boja, suprotstavljenih u istom prostoru s jasnom granicom: bijela boja je zona “klasičnog” rada za računalom, dok su roze niše, inspirirane Señorovom paletom brand boja, opremljene sofama i foteljama za opušteniji rad i kreativne sastanke. Señorovci su inzistirali i na puno velikih zelenih biljaka koje osim estetske uloge imaju i dokazane benefite u pročišćavanju zraka – tako da je ovdje zaista “zdrava” radna atmosfera. Granica između dvije zone (dvije boje) je anfilada, element građanskog stana produžen u beskonačnost ugradnjom dvostrukog zrcala na krajevima.”

 

 

Tri različita no jednako zanimljiva pristupa. A koji je vaš favorit?

Komentari