Adaptacija stana od 40 kvadrata: moderno otvaranje prostora donijelo je mnoge benefite

Prizemni stan u Barceloni u potpunosti je obnovljen, a njegovi nekada zasebne prostorije pretvorene su u svojevrsni open space koji ga je učinio praktičnijim, modernijim i naravno, atraktivnijim!

 

 


Vodimo vas u jedno svježe adaptirano prizemlje stare stambene zgrade u Barceloni. Prostor je bio prilično zapušten te je trebao temeljitu adaptaciju, a za njegov konačni izgled zaslužne su arhitektice Mariona Altayó i Diana Bonilla iz studija Made BCN.

Prostor od 40 četvornih metara renoviran je u vintage stilu i 70-ima, i pomalo podsjeća na ljetne rezidencije pa je je izvrsna inspiracija i za one koji imaju male stanove, ali i žele renovirati staru vikendicu ili urediti apartman na obali.

Cilj adaptacije nisu bili samo novi podovi, zidovi, instalacije i namještaj, nego i novi, funkcionalniji i moderniji raspored. Tako se nekada zatvoren prostor s puno malih soba pretvorio u otvoreni što je svakako bolje rješenje kada su mali stanovi u pitanju. Jer, otvoreni koncept stvara veći dojam prozračnosti i prostornosti.

Foto: Made BCN studio

PRIJE

Stari raspored imao je nekoliko malih prostorija, koje su tako skučene djelovale još manje. Pored toga, kupaonica je bila za tako mali stan prilično velike kvadrature te se u nju ulazilo iz ulaznog prostora koji je bio pretvoren u mini dnevni boravak.


POSLIJE

Novim rasporedom spojeni su micanjem zidova soba, kuhinja i ulazni prostor u otvoreni dnevni prostor, a vrata prema kupaonici su zazidana.

Sada se u kupaonicu ulazi iz spavaće sobe, s tim da je dio kupaonice pregrađen i pretvoren u garderobni prostor. Ovakav raspored u potpunosti odgovara vlasnici. Kako bi se lakše ulazilo u garderobni prostor i kupaonicu,  umjesto klasičnih, stavljena su klizna vrata u prekrasnoj nijansi pastelne zelene.

Spavaća soba je intimna i odvojena, s zidanim uzglavljem koje stvara vrlo koristan prostor za pohranu.

Foto: Made BCN studio

Dio dnevnog prostora pretvoren je u radni kutak i pozicioniran je ispod prozora kako bi imao dovoljno prirodne svjetlosti potrebne za rad.

Foto: Made BCN studio

Dok su neki elementi zadržali svoj tradicionalni stil, poput drvenih ulaznih vrata i opeke na zidu i stropu, otatak elemenata i dekora postao je suvremeniji, s modernim linijama, uzorka betona na keramici, kombinacijom bijele i drveta i naglašenim pastelnim nijansama – ružičastom i mint zelenom.

Foto: Made BCN studio
Komentari