SKANDI I JAPANDI: kombinacija dvaju stilova stvorila je moderan dom smirujućeg ugođaja

Dvosobni stan u koji vas vodimo nalazi se u prizemlju prekrasne stare ciglene zgrade u Göteborgu, sagrađene početkom 20. stoljeća

 

 

Sa stanovima u prizemlju je baš kao s onima u potkrovlju – dok jedni ne bi nipošto živjeli u njima, drugima su oni ispunjenje snova. U oba slučaja riječ je poziciji koja ima svojih prednosti i mana. No, ovaj puta ćemo samo o prednostima… Za stanove u prizemlju adut je laka dostupnost, što ga čini idealnim za obitelji s djecom, starije osobe i one s invaliditetom. Također,  stanovi u prizemlju nerijetko imaju izlaz u vrt, a ponekad i vlastiti ulaz. Upravo takav je stan u koji vas ovaj puta vodimo.

Foto: Anders Bergstedt / Alvhem

Dvosobni stan od 64 kvadrata nalazi se u nekadašnjoj industrijskoj zoni Göteborga i sastoji se od dvije velike prostorije – otvorenog dnevnog prostora u kojem su kuhinja, blagovaonica i boravak te spavaće sobe, kupaonice, gostinjskog toaleta i hodnika s radnim kutkom.

Foto: Anders Bergstedt / Alvhem

Dnevni boravak pruža izlaz van, gdje je napravljen mini kutak za boravak na svježem zraku i ispijanje kave. Ovaj dio nalazi se odmah kod ulaza u stan, budući da on ima svoj vlastiti ulaz. Dovoljnu količinu svjetla u dnevnom prostoru, kojeg ponekad nedostaje u stanovima u prizemlju, ovdje osiguravaju veliki prozori koji funkcioniraju kao staklene stijene.

Foto: Anders Bergstedt / Alvhem

Kako bi i kuhinja dobila dovoljno svjetla, vlasnici su je spojili s boravkom, srušivši zid koji ih je dijelio. Drveni blagovaonski stol i crne stolice vizualno odvajaju ova dva prostora koja su u svijetlim tonovima.

Foto: Anders Bergstedt / Alvhem

Spavaća soba je u nešto toplijim, zemljanim tonovima te je spojena s kupaonicom koja odiše elegancijom. Cjelokupni prostor kombinacija je skandinavskog i japandi stila koji je donio istočnjački mir, minimalizam i jednostavnost. Spoj ova dva stila rezultirao je moderan stan s toplim i umirujućim ugođajem u gradskom okruženju.

Foto: Anders Bergstedt / Alvhem

 

 

 

Komentari