KUĆA KAO MOST IZNAD POTOKA: ovo čudesno zdanje san je za ljubitelje prirode i moderne arhitekture

Postoji uvijek i ona vrsta arhitekture koja voli ne samo oduševiti, nego i zapanjiti i biti posebna. Takva je upravo i ova kuća izna potoka u blizini San Francisca u Americi.

 

 


Mnoge će ovo moderno zdanje, nazvano Suspension House podsjetiti na poznatu kuću Fallingwater, po mnogima remek-djelo arhitekture koje potpisuje Frank Lloyd Wright, a koje je danas nacionalni povijesni spomenik.

Kuća koju vam ovaj put predstavljamo, rad arhitektice Anne Fougeron nalazi se u okolini San Francisca, u prirodnom okruženju, i iznad potoka. Upravo je lokacija ono što je čini posebnom te je, iako je riječ o modernoj arhitekturi, kuća u simbiozi s gotovo divljim okolišem.

Arhitektica Fougeron ovim je projektom ustvari rekonstruirala postojeći objekt i pretvorila ga u posve neobičan kalifornijski dom, koji kombinira klasičnu modernističku estetiku s velikom pažnjom s okolnim pejzažem.

Foto: Joe Fletcher

“Objekt koji čovjek sagradi u prirodi, može postojati u harmoniji sa njom ili u potpunom neskladu. Cilj rekonstrukcije je bio da se ova struktura ponovno poveže s okruženjem, uz najbolje korištenje ove izuzetne lokacije za klijente.”, istaknula je Fougeron za portal Wallpaper.

Foto: Joe Fletcher

Kuća koju je arhitektica zatekla građena je kada je u Kaliforniji bilo dopušteno graditi kuće iznad potoka – danas to više nije moguće. No, moguće je adaptirati ih i transformirati ih, što je ovdje vrlo uspješno učinjeno. Pri tome je trebalo paziti da staro zdanje izdrži nova opterećenja.

Tako je ojačani objekt morao poštivati obrise originalne kuće, koja je imala i tri lijepa i velika vanjska prostora. Konstruktivni sistem omogućio je da se masa postojeće kuće proširi novim gornjim katom, rotiranim za 90 stupnjeva u odnosu na glavnu jedinicu.

Prijašnji objekt bio je poduprt stupovima zabijenim u korito potoka, dok novi ima strukturu koju je arhitektica projektirala i koja izgleda poput visćeg mosta te je postavljena između dvije kosine.

Foto: Joe Fletcher

U kuću se ulazi s drugog kata kroz prekrasnu šetnicu kroz šumu koja vodi i do gostinjske kućice. Odmah se ulazi u otvoreni dnevni prostor i blagovaonicu koji zauzimaju cijelu etažu i iz svakog kuta se pruža pogled na okoliš odnosno potok.

Vrlo pročišćen, gotovo asketski osmišljen unutarnji prostor, s malo boja i elemenata omogućuje da do izražaja dođe okoliš.

Foto: Joe Fletcher

 

 

Komentari