JAPANDI U PRAVOM SMISLU RIJEČI: idejno rješenje dnevnog prostora u zagrebačkom stanu

Japandi ima sve više poklonika. Ovaj stil kombinira minimalizam i skandinavski dizajn pa razlog njegovoj popularnosti ne čudi. Moderan je, praktičan i funkcionalan te se u potpunosti uklapa u suvremeni način života. Pogledajte kako to izgleda na primjeru idejnog rješenja studija Mirjane Mikulec

 

 


Klijenti su angažirali studio Mirjane Mikulec da u starogradskom stanu u Zagrebu osmisli dnevni prostor s blagovaonicom i kuhinjom. Klijenti i arhitektica zadužena za projekt vrlo su brzo pronašli zajednički jezik budući da su ljubitelji skandinavskog i japanskog stila uređenja pa su osnovne smjernice bile jednostavno, pročišćeno, bez puno boja i ukrasa. Jedini element koji je trebalo zadržati u prostoru je postojeći pod.

Prvi korak studija Mirjane Mikulec je kao i uvijek  izrada tlocrtnog rješenja. Prostor od 40 kvadrata otvorenog je, ali nepravilnog poligonalnog i izduženog oblika pa je raspored osmišljen tako da je na jedan kraj smještena linijska kuhinja s otokom ispred koje dolazi blagovaonica na koju se nastavlja dnevni boravak na drugom kraju.

tlocrt / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Ideja arhitektice koja je osmišljavala prostor bila je u ovom longitudinalnom prostoru složiti „tri otoka“ oko kojih će u potpunosti biti otvorena komunikacija.

Prostor dnevnog boravka bio je malo zahtjevniji za osmišljavanje pa je arhitektica predložila rješenje s  kutnom sofom koja također nije pod pravim kutom i idealno se uklapa u ovaj raspored. Iza nje dolazi polica za knjige dok je televizor Samsung The Frame smješten tako da ga se vidi iz svih kutova prostorije pri čemu njegove boje i prikaz slike ne gube na izražajnosti.

Kako televizor ne bi odskakao od ostatka interijera, arhitektica se odlučila za Samsung model koji, kada je ugašen, zahvaljujući Art modu projicira umjetnička djela ili vlastite fotografije pa tako izmjenom projiciranih slika vlasnici sami mogu kreirati stil, ozračje i atmosferu. Uz odabir dodatnih okvira koji se po izboru lako mogu mijenjati, sami The Frame izgleda poput slike na stalku, uklapajući se poput umjetničkog djela.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kada govorimo o skandinavskom stilu uređenja i minimalizmu, boje koje se koriste zapravo su ”ne boje”. Tako i u ovom interijeru prevladavaju crna, bijela i siva. Prostor je lišen bilo kakvih ukrasa,  a jedini dekor je sivi furnir koji provlačimo kroz kuhinju kao i leđa police u dnevnom boravku.

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Svi elementi su ravnih linija, jedini odmak napravljen je kod odabira ovalnog stola i sofe amorfnog oblika. Nepravilan kut dnevnog boravka iskorišten je za smještanje radnog stola.

 

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Posebna pažnja posvećena je rasvjeti koja je vrlo jednostavna, ali savršeno nadopunjuje željeni stil uređenja. Ističu se tek visilice iznad blagovaonskog stola.

 

IDEJNO RJEŠENJE / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako je glavna odrednica ovog stana jako lijepa prirodna osvijetljenost, ideja je bila to maksimalno iskoristiti i smjestiti sofu tako da gleda prema prozorima, osigurati slobodno kretanje i reducirati boje.

FOTO: SAMSUNG HRVATSKA

Za nove ideje i inspiracije poput ove pratite nas u jesenskoj sezoni InDizajna koju ćemo obogatiti novitetima koji uljepšavaju interijer i olakšavaju život. Svoje dizajnerske tehnološke inovacije predstavlja nam Samsung.

 

Komentari