Dvosobni stan koji je nakon adaptacije zavolio toplu narančastu i osvježavajuću plavu

Zavirite u stan od 55 četvornih metara koji je nedavno prošao temeljitu adaptaciju. Sada je to moderan i funkcionalan interijer, idealan za jednu ili dvije osobe!

 


Arhitektica Natalija Garo kreirala je moderan interijer stana u staroj zgradi, vodeći se glavnom idejom projekta da stan bude jednostavan, topao i funkcionalan te da odiše nostalgijom.

Na površini od 55 kvadrata nalazi se dnevna zona u kojoj su blagovaonica, kuhinja i boravak, zatim hodnik, spavaća soba i kupaonica pomalo neobičnog koncepta, s vratima od poluprozirnog mutnog stakla. No, prije adaptacije sastojao se od više manjih soba – kuhinja, spavaća soba, hodnik i dnevni boravak bile su zasebne prostorije.

Foto: Egor Pjaskovski

Adaptacijom su se neke prostorije povezale u otvoreni prostor – u socijalnom dijelu stana to je hodnik s blagovaonicom, kuhinjom i boravkom. U privatnom dijelu nalaze se spavaća soba i garderoba. Tako se dobio funkcionalniji prostor, koji je usto i prozračniji te se doima većim nego što jest.

Foto: Egor Pjaskovski

Mnoge će privući izgled ulaznog prostora koji zbog opeka odaje industrijskih štih. Prilikom adaptacije zatečeni su spaljeni dijelovi zida. Kako je zgrada  izgrađena odmah poslije 2. svjetskog rata, korištena je cigla koja je ostala od trošnih zgrada, pa je arhitektica odlučila taj ulazni dio posve otkriti.

Foto: Egor Pjaskovski

Ova nijansa terakote prenijela se i na dizajn kuhinje i blagovaonice što je prostoru dalo toplinu i ugodu. Kako bi prostor zadržao starinski, autentični štih, ostavljene su tri blagovaonske stolice koje su restaurirane i pobojane u boje koje su prisutne u interijeru.

Foto: Egor Pjaskovski

Izbor oblika i boje podnih pločica također nije bio slučajan. Tijekom obnove otkriven je dio originalnog poda od šesterokutnih pločica grafitne boje, pa su i nove u tom stilu, a zadržani stup obložen je crnim metalom. To je stvorilo poveznicu s drugim crni akcentima u prostoru, poput cijevi za ventilaciju.

Foto: Egor Pjaskovski

Pored toplih terakota nijansi, u prostoru prevladavaju druge zemljane nijanse, prije svega bež i smeđe te nježne nijanse plave koje podsjećaju na nebo i more.

Komentari