DIZAJNERIČIN DOM: stančić do 28 m² sa spavaćom sobom u niši i uredom u ormaru

Dizajnerica Yana Volkova živi u malom, udobnom stanu kojeg je sama dizajnirala i uredila. Pogledajte kako je vješto iskoristila svaki centimetar prostora i u njega uspjela staviti i mini ured.

 


Mali kompaktni studio apartman površine 28 kvadratnih metara dom je dizajnerice Yane Volkove. Dizajnerica je željela stvoriti funkcionalan i originalan prostor koji će više podsjećati na sobu u hotelu, a ne na standardni jednosobni stan. Svoj je stančić nazvala ‘Kao ptica na grani’.

Na vrlo malo kvadrata ima sve potrebno za život, ali i rad jer je u sklopu stana i radni kutak, kada radi od doma zajedno s partnerom.

Dizajnerica Yana Volkova u svome novom domu / Foto: Mikhail Loskutov

Jako joj se svidjela ideja življenja kao u hotelskoj sobi – kad putuje onda ponese samo najvažnije – sebe, svoje misli i potrebne stvari. Taj ‘esencijalistički’ pristup primijenila je i u svome životnom prostoru u kojem nema nepotrebnih elemenata i detalja.

Foto: Mikhail Loskutov

Dizajnerica je željela nešto nesvakidašnje, gdje bi sve bilo praktično i nadohvat ruke i gdje ne bi bilo neiskorištenog prostora. Cilj je bio namještajem po mjeri stvoriti multifunkcionalne elemente koji se mogu zatvarati, pomicati i tako imati više uloga.

Foto: Mikhail Loskutov

Kako je stan bio u novogradnji, dizajnerica nije mijenjala tlocrtni raspored, ali je zato stavila nove podne i zidne obloge. Dizajnerica je sretna je je u ovakom malom stanu pronašla prednosti i istaknula ih. Primjerice, veliki prozor s niskim pragom koji se može pretvoriti u kutak za opuštanje jer funkcionira kao klupica s pogledom na okoliš.

Foto: Mikhail Loskutov

Kako je dizajnerica htjela krevet u punoj veličini kako ne bi morala ništa sklapati ili rasklapati nišu je pretvorila u mini spavaonicu s pravim ležajem. Također, htjela je umjesto šanka imati pravi blagovaonski stol koji se može sklopiti te ga je smjestila pokraj prozora. Dvije ‘radne stanice’ nalaze se pored ormara i mogu se, kada se ne koriste u njega i sakriti. Mala kuhinja ima sve potrebne elemente te dovoljno prostora za odlaganje.

Foto: Mikhail Loskutov

Inspiraciju u konceptu prostora i načina uređenja dizajnerica je pronašla u japanskom minimalizmu. Stoga je ružičasta paleta boja odabrana prema sakuri, prekrasnim i poznatim japanskim trešnjama u cvatu.

Foto: Mikhail Loskutov

Prostor je podijeljen na velike pojedinačne volumene koji se ističu različitim odabirom boja: spavaća soba u tamnoj je nijansi marsale, kuhinja i ormari preko puta nje su u bijeloj, a unutar zrcalnog kubusa skrivena je kupaonica u antracit- narančastoj kombinaciji.

Strop je obojen u skladu sa zidovima u nježnoj pastelnoj nijansi ružičaste.

Foto: Mikhail Loskutov

Dizajnerica je poseban naglasak u uređenju stavila na organizaciju skladišnog prostora. Radna mjesta nalaze se iza rotirajućih i kliznih fasada. U ormarima ima sve potrebno za skladištenje sredstava za čišćenje, obuću i odjeću, hladnjak, dasku za peglanje itd. Budući da su ormari sasvim do stropa, gornjim dijelovima pristupa se pomoću pokretnih ljestava.

Foto: Mikhail Loskutov
Foto: Mikhail Loskutov
Foto: Mikhail Loskutov

Svi mali uređaji u kuhinji skriveni su u ladicama i spojeni na mrežu. U podiju kreveta također ima puno prostora za pohranu – ladice i otvori na uzglavlju. Iza njega su i ladice koje zamjenjuju noćne ormariće. Ovaj interijer dizajnerica smatra svojim malim eksperimentom pronalaženja rješenja za mali prostor.

Foto: Mikhail Loskutov

 

Komentari