Ugodno obiteljsko gnijezdo na zadnjem katu starinske zgrade

Prije useljenja u svoj novi stan mlada obitelj odlučila ga je temeljito preurediti, što je uključivalo i širenje dnevne zone na terasu, koja je djelomično pretvorena u blagovaonicu

 

Velika terasa poslužila je da se adaptiranjem stan od 75 četvornih metara, smješten u širem centru Barcelone, dobije još desetak kvadrata. Na nju su dizajneri iz studija premjestili blagovanje te ga, umjesto zidovima, ogradili staklenim stijenama. Tako je blagovanje postalo neka vrsta zimskog vrta u kojem uvijek ima dovoljno prirodnog svjetla koje dopire sve do dnevne zone.

Preseljenjem blagovanja na terasu, ovaj je prostor ostao siromašniji za gotovo pola svoje površine, no zato je dobio atraktivan zatvoreni prostor, dodatnu socijalnu zonu u kojoj se može boraviti i kada je vani kišno vrijeme. Usto, na ovaj način dnevna zona dobila proširenje na terasu s koje se pruža predivan pogled na remek-djelo arhitekture, slavnu baziliku Sagrada Familia.

Adaptacijom je dnevna zona pretvorena u otvoreni prostor u kojem je, uz blagovanje, i  kuhinja sa šankom i boravak, a drugi dio stana čini spavaća zona s dvije spavaonice – za vlasnike i njihovo dijete. Spavaonice su uređene u skandinavskom stilu s dodatkom orijentalnih detalja poput tapiserije na zidu, dok je dnevna zona kombinacija skandinavskog i mediteranskog stila vidljivog u detaljima i svijetlo plavim nijansama.

Ovako je dobiven funkcionalan i udoban te stilski atraktivan prostor, u kojem se pametno iskoristila velika terasa, što je i bila želja vlasnika.

 

Izvor: Studio Egue Y Seta/Vicugo Foto

Komentari