50 KVADRATA OTVORENOG PROSTORA: svijetao i prozračan stan zanimljivog koncepta

Open space u današnjim životnim prostorima uglavnom viđamo u manjim stanovima ili u dijelu interijera – dnevnoj zoni. Ovaj puta vas vodimo u stan otvorenog plana koji je po površini lako mogao biti dvosobni.


Kada je riječ o malim stanovima dobro je izbjegavati nekoliko manjih prostorija u korist otvorenog tlocrta, za kojeg često koristimo engleski naziv open space. Tako skučeni prostori izgledaju veći, prozračniji i svijetliji jer svjetlost slobodnije cirkulira i dolazi do onih mračnijih dijelova interijera.

A gdje je više svjetlosti – sve izgleda vizualno veće nego što jest.

Kako bi se uštedjelo na prostoru većina današnjih stanova, bez obzira na kvadraturu, ima i dio koji je open space. To je dnevna zona kojoj se često pridružuje i hodnik i to iz razloga dovođenja svjelosti u ovaj prostor koji je uglavnom bez prozora, uzak i skučen.

Ovakav koncept dnevnih prostorija je i zbog funkcionalnosti i suvremenog načina života u kojem malo vremena provodimo kod kuće, pa je bitno u tim zajedničkim trenucima uspostaviti bolju komunikaciju između članova obitelji – dok su jedni u kuhinji, drugi za blagovaonskim stolom, a treći na sofi.

Foto: Bjurfors

Stan u koji vas vodimo nema odviše kvadrata – 50, ali bi ipak mogao biti dvosobni i imati odvojenu spavaću sobu tim više jer postoji i prozor za nju. No vlasnici su odlučili ostaviti ovakav koncept, koji je idealan za samca.

U stanu izduženog tlocrta jedan na drugi nižu se dnevni boravak, kuhinja i spavaća soba. U interijeru su još balkon na koji se izlazi iz dijela gdje je boravak, zatim hodnik i kupaonica.

Foto: Bjurfors

Sve ove zone u jednoj velikoj prostoriji odvojene su vizualno – dnevni boravak kao i dio za spavanje imaju tapete razliličitog uzorka na zidovima, a kuhinjski dio spušteni strop, šank te bočno uske gipsane zidove.

Foto: Bjurfors

Problem koji mogu stvarati mirisi koji dolaze iz kuhinje koja je u otvorenom prostoru ovdje je riješen tako da je u hodniku napravljeno dosta ormara i prostora za pohranu u koje onda stane odjeća, obuća, modni dodaci, rublje, posteljina…

 

 

 

Komentari