Odabir namještaja za blagovonicu

Najvažniji moment kod opremanje blagovaonice je izbora samog namještaja, koji uvelike ovisi o prostoru namijenjenom za blagovaonicu. Primjerice, kako je u blagovaonici potrebno osigurati nesmetan pristup stolu i stolicama, masivan drveni namještaj, visoki nasloni i stolice s naslonima za ruke ne preporučaju se za manje prostore.

Smještaj i dimenzije stola u blagovaonici uvelike će oblikovati njezin budući izgled – velik stol će obično umanjiti mogućnost postavljanja dodatnog, funkcionalno važnog namještaja.  Zato je važno znati točne dimenzije svakog zasebnog komada namještaja te ih ucrtati u tlocrt blagovaonice kako bi se uvjerili da će tamo doista i stati. Nikako nemojte zaboraviti i na prostor koji mora ostati slobodan za nesmetano dizanje sa stolica – u nedostatku tog prostora stolice će često udarati u zid, čime nastaju ružna oštećenja. Idealno, oko stola sa stolicama bi se moralo nesmetano prolaziti sa svih strana.

Također, uvijek imajte na umu da će previše namještaja zagušiti prostor, stoga nastojte razlučiti stvarne potrebe i želje, imajući na umu realne mogućnosti vaše prostorije.

Sljedeći korak je izbor oblika stola i stolica te naposljetku samog stila uređenja, o čemu će biti više riječi u poglavljima koja slijede.

  • Preporučam izbjegavanje stolica koje su uže od 50 cm, jer se mogu pokazati nedovoljno udobnima za dulje sjedenje.
  • Stolice moraju stati ispod stola kada se ne koriste!
  • Za stolom bi svaka osoba morala imati vlastiti prostor od cca 60 cm, a ako je riječ o okruglom stolu, predlažem da se uračuna dodatnih 10-15 cm.
  • Danas su za manje stanove i malobrojnije obitelji u trendu blagovaonice spojene s  kuhinjskim radnim prostorom i dnevnim boravcima – bilo kao šank ili dodatni pult koji služi kao stol. U starijim stanovima gdje su kuhinje zidom odvojene od blagovaonica, nije loše razmisliti o funkcionalnom zidnom otvoru kroz koji se poslužuje hrana.
Komentari