NAGRADA UDRUŽENJA ARHITEKATA: kuća u Samoboru više se svidjela žiriju od moderne vile Vedrana Ćorluke

Dodijene su godišnje nagrade Udruženja arhitekata Hrvatske (UHA). U kategoriji za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2022. dobio je arhitekti Nikola Fabijanić za kuću na Pećini.

 


U Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu na otvorenju Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini dodijeljene su godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagrade su dodijene u nekoliko kategorija, a radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Iva Letilović, Dinko Peračić, Vanja Rister, Rosa Rogina i Mojca Smode Cvitanović.

Foto: Nikola Fabijanić
Foto: Nikola Fabijanić

Između ostaloga, nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo dodijeljena je Nikoli Bašiću, a nagradu ‘Viktor Kovačić‘ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2022. godini dobio je Davor Bušnja za JAŠIONICU * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, tj. Gruntovnicu.

Foto: Nikola Fabijanić

Mnogima najatraktivnija je nagrada ‘Drago Galić’ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture. Nju je za 2022. godinu dobio arhitekt Nikola Fabijanić za Kuću na Pećini.

“Rješenje stambenog prostora stiješnjenoga između živica, postojećih povijesnih građevina i strmoga pristupnog puta kao da je potpuno oslobođeno proizvoljnosti i viškova, u prostornom ili materijalnom pogledu. Unutar potpuno zadanih tlocrtnih i visinskih kontura rješenjem je stvoren neočekivan, topao i bogat stambeni prostor, razveden i cjelovit, pažljivo nijansiran između zajedništva i privatnosti. Vanjski prostor kolno-pješačkoga pristupnog puta i mjesta susreta sa susjedima postupno se pretapa u poluzatvoreni i ozelenjeni atrij, koji se nadalje razvija, ispunjava dnevnom svjetlošću i zelenilom unutrašnji prostor boravka, prijema, blagovanja i kuhanja. Slična se gradacija ostvaruje i na gornjoj razini gdje se stražnje dvorište, voćnjak i povrtnjak uvlače pod natkrivenu terasu, koja pak čini nastavak i sastavni dio dnevnog prostora boravka, rada i druženja”, izjavio je Vjekoslav Gašparović, arhitekt i član žirija. 

Foto: Nikola Fabijanić

Kuća na Pećini bila nominirana zajedno s nekoliko stambenih projekata, između ostaloga i modernom vilom u Kozarčevoj ulici, domu Franke Batelić i Vedrana Ćorluke. Iza ovoga projekta stoje arhitekati Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković.

Foto: Robert Leš
Komentari