Nije sve tako sivo: Trijumf hrvatskog dizajna na sajmu u Kölnu

Nedavno završeni, najpoznatiji sajam namještaja u Njemačkoj, IMM Köln, prošao je, gledano iz domaće perspektive, u znaku velikog uspjeha za hrvatske  dizajnere i proizvođače namještaja.

Za svakog izlagača, pa tako i domaće, uspjeh je biti na tako prestižnom sajmu, o čijem međunarodnom značaju i ugledu najbolje govori podatak da ih je ove godine sudjelovalo čak 1200. Osim toga, IMM Köln, s obzirom da se uvijek održava u siječnju, započinje sezonu sajmova te najavljuje nove trendove namještaja i unutarnjeg uređenja kao i inovacije te pruža svim izlagačima da budu primijećeni te se tijekom godine bolje pozicioniraju na tržištu. Ovo je nesumnjivo za svakog izlagača bitan nastup. Toga su sve svjesnije i hrvatske tvrtke, te se ove godine u Kölnu našlo njih pet iz drvoprerađivačkog sektora i proizvodne namještaja – Prostoria, Prima, Dizz Concept, Spin Valis te Ancona Grupa. Najviše uspjeha postigle su Prostorija i Prima grupa.

 

Prostorijin modularni sustav Link kao dio projekta Das Haus

 

Hrvatska sofa u najatraktivnijem programu sajma

Tvrtki Prostoria iz Svetog Križa Začretje nastupi, ali i uspjesi te nagrade na međunarodnim sajmovima nisu nepoznanica. Ove godine otputovali su po četvrti put u Njemačku, te ostvarili doista zanimljivu suradnju. Naime, bili su dio projekta Das Haus koji svake godine predstavlja koncept modernog stanovanja prema zamislima nekog dizajnera. Ovaj puta showroom Das Hausa, koji je za mnoge posjetitelje najzanimljiviji dio sajma, osmislila je poznata češka dizajnerica Lucia Kodlova koja je odabrala i dio Prostorijina namještaja – prototip sofe Link. Riječ je udobnom i istovremeno elegantnom proizvodu koji dolazi u dvije dimenzije i s preklapajućim naslonima i naglašenim volumenom koji podsjeća na oblutke.

 

Prostorija je u svom izložbenom prostoru predstavila moduralni sustav sjedala Triffidae

 

Prostorijini aduti: Numen/ForUse, Grupa i Simon Morasi Piperčić

Osim Linka, Prostoria je predstavila u zasebnom prostoru i kolekciju kvalitetnog sjedaćeg namještaja Trifidae koji potpisuje Numen/ForUse, ovoga puta u novim varijantama i obradama. Trifidae je relativno novi Prostorijin proizvod, koji je svoju premijeru imao prošle godine na sajmu namještaja u Milanu.

 

Pored Numenovih stolaca, Prostoria je u konceptu blagovanja izložila i nova Grupina rasvjetna tijela Baluna

Osim Trifidae, svoju premijeru na Prostorijinu štandu imala je i Baluna, nova rasvjetna tijela dizajnerskog produkt studija Grupa iz Zagreba, a njima se pridružio i naslonjač iz kolekcije Strain Simona Morasija Piperčića.

 

Radovi Simona Morasija Piperčića osvanuli su i u izložbenom prostoru talijanskog Verzellonija

Ovaj naš poznati dizajner u Kölnu je imao prilike izložiti još nekoliko radova: pokazao i je i svoja dva modela police Etan, proizvedenih za Verzelloni te Traverse klupu koji je naručio ugledni francuski proizvođač Ligne Roset.

 

Klupa Simona Morasija Piperčića za poznati brand Ligne Roset

 

No to nije sve –  danski naručitelj, brand Woud izložio je na sajmu njegov minimalistički metalni svijećnjak Radius.

 

Proboj Prima grupe na nova tržišta 

Prima grupa predstavila je na svome štandu u Kölnu, na kojem nastupa već osmi put, čak 100 novih proizvoda – modularne kutne garniture, stolovi, stolci i fotelje te može biti i više nego zadovoljna rezultatima sajma: ostvarili su proširenje tržišta na Skandinaviju i SAD. Novi trendovi koje su implementirali u svoje proizvode osvojili su strane tvrtke i povećali izvoz tvrtke te tako učinili da ovo bude njezino dosada najuspješnije izlaganje na sajmu u Kölnu.

 

 

Pored produkt dizajnera iz Grupe i Numena, i dizajnerski studio Regular Company, predvođen Marijom Ružić Vukmanić i Ruđerom Novakom Mikulićem imali su priliku pokazati svoj najnoviji uradak. Njihov stalni suradnik tj. naručitelj, poznati bosanski proizvođač Artisan izložio je na sajmu, uz neke stare, dobro poznate komade, i stolac iz Mela kolekcije sjedalica.

 

Stolac Mela je novi rad Regular Companyja

 

 

Pop-up kuhinja Pia Dizz Concepta plijeni pažnju gdje god da bude izložena

 

Atraktivan izložbeni prostor Ancona grupe

 

Spin Valis iz Požege ponovio je svoj nastup na sajmu i ove godine

 

Izvor: Prostoria, Prima Grupa, Spin Valis, Ancona Grupa, Artisan, Dizz Concept, Facebook Simon Morasi Piperčić

Komentari