Domaća vinarija u društvu najboljih: nominacija za prestižnu Wienerberger Brick Award 2024.

Vinarija Tomac, smještena u idiličnom okruženju Donje Reke blizu Jastrebarskog, postala je primjer izvanredne upotrebe opeke u arhitekturi. To potvrđuje i nominacija za prestižnu Wienerberger Brick Award nagradu za 2024.


Vinarija Tomac plijeni ne samo atraktivnom lokacijom nego i izgledom i cijelim konceptom, što je prepoznala i stručna arhitektonska javnost. Tako je nedavno ova vinarija nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Awards, a nakon toga uslijedila još jedna nominacija – za prestižnu Wienerberger Brick Award nagradu za 2024.  

Utemeljena na stoljetnoj tradiciji vinogradarstva obitelji Tomac, vinarija se sjedinjuje s okolnim prirodnim krajolikom, pokazujući kako se opeka može koristiti na načine koji su istovremeno inovativni, funkcionalni i estetski privlačni. Svake dvije godine Brick Award odaje počast modernoj arhitekturi koja na inovativan način koristi glinene građevinske materijale.

Foto: Sandro Lendler

Naglasak se stavlja na estetiku, funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost projekata, a osim toga, vrednuju se kreativnost, oblik, estetski aspekti i kontekst upotrebe zgrade. Ove godine ponovo je srušen rekord po prijavi projekata za Brick Award. Prijavljeno je 743 projekata iz 54 zemlje diljem svijeta, a među njima se našla i Vinarija Tomac.

Hrvatski projekt ušao je u krug 50 najboljih projekata koje je ovog ljeta iskusni žiri odabrao kao projekte koji su postigli najznačajnije rezultate koristeći ciglu kao građevinski materijal.

Foto: Sandro Lendler

Nagraduinače mogu osvojiti projekti iz različitih kategorija (od obiteljskih kuća do infrastrukturnih projekata) čime se ističe raznolikost primjene opeke. Svaki projekt procjenjuje međunarodno priznati žiri sastavljen od renomiranih arhitekata.

Projekt vinarije Tomac odražava filozofiju održivosti i biodiverziteta. Posebna pažnja posvećena je načinu gradnje i materijalima koji će očuvati okoliš te osigurati energetsku učinkovitost zgrade. U tom vidu posebna pozornost posvećena je izboru materijala.

Foto: Sandro Lendler

Vinarija je organizirana vertikalno, s različitim funkcionalnim područjima na svakoj etaži. Od podruma građenog od sirovog betona, preko prizemlja s opečnim zidovima koji podržavaju drvenu konstrukciju drugog kata, do krovnog vrta – svaki element zgrade odražava kombinaciju tradicionalnih materijala i modernog dizajna.

Ova nominacija vinarije Tomac predstavlja ne samo priznanje za izuzetan arhitektonski rad, već i potvrdu da se tradicija i inovacija mogu savršeno spojiti.

Foto: Sandro Lendler

 

Komentari